Георг Спартански: Обстановката след падналите обилни дъждове е драматична, но не критична

Причините за обстановката са и обективни, и субективни, коментира кметът

Обстановката в Община Плевен след падналите обилни дъждове е драматична, но не критична, обобщи кметът Георг Спартански след свиканото днес заседание на Кризисния щаб, на което е оценена обстановката и постъпилите сигнали от последното денонощие, информират от местната управа.

Да бъде затворен до второ нареждане пътят Плевен - Ловеч, е решил щабът поради заляти ниски участъци в района на Тенекиения хан и разклона за селата Ласкар, Ралево и Николаево. За около час е било спряно елзахранването на тролейбусната мрежа и преустановено движението на градския транспорт също поради наводнени участъци на уличната мрежа. Преустановено е движението от колелото при изхода за София към Индустриална зона.

Следи се състоянието на язовир „Николаево 5”, чийто отворен преливник не може да поеме голямото количество вода и има опасност от пропукване на стената. Разрушена е и част от дига при селата Дисевица и Търнене. На общинското дружество „Инжстрой” е разпоредено пълнене на чували с пясък с цел готовност за укрепване при необходимост. В Горталово реката е излязла от коритото, на кмета е възложено живеещите вблизост хора да бъдат изведени от домовете си. Наводнени са детска градина „Приказен свят”, детска ясла „Дружба”, центърът за хора с увреждания на ул. „Самуил” 55, Домът за стари хора в Бохот, сгради в Индустриална зона, приземни етажи на домове и търговски обекти.

Причините за обстановката са и обективни, и субективни, коментира Георг Спартански. Количеството валежи е голямо, но и канализационната система на Плевен е стара, а за нова едва ли ще бъдат намерени нужните средства. Той е разпоредил основно да бъдат проверени отточните шахти в града и да бъдат подменени тези от тях, които са циментирани, асфалтирани или заварени.

Тепърва ще се оценяват пораженията и на каква стойност възлизат. Ситуацията продължава да се следи и при необходимост ще бъде свикано второ за деня заседание на Кризисния щаб в 17.00 часа.