Общинският съвет прие решения за отдаване под наем на помещения в Автогара - Плевен

Съветниците гласуваха каса № 3 и каса №1 да бъдат отдадени под наем за 5 години, определени бяха и начални месечни наемни цени

Да бъдат отдадени под наем части от първия етаж на сградата на Автогара - Плевен, която е публична общинска собственост, реши Общинският съвет на Плевен. Съветниците гласуваха каса № 3 и каса №1 да бъдат отдадени под наем за срок от 5 години, определени бяха и начални месечни наемни цени.

И в двете решение се посочва, че съгласно Закона за общинската собственост части от имоти - публична общинска собственост, могат да се отдават под наем по реда на чл. 14, ал. 2 от Закона за общинската собственост за срок до 10 години, след решение на Общинския съвет. Съгласно Приложение 2 към Решение № 522/29.04.2009г. на Общинския съвет за определяне на базисни наемни цени на общински имоти за нежилищни нужди, началната месечна наемна цена за административни сгради и офиси в първа зона на Плевен е съответно 10,10 лв./кв.м без ДДС.

В решението за Каса № 3 е посочено, че става дума за имот от 6,00 кв.м. Към момента средната месечна наемна цена на отдадените под наем след тръжна процедура каси в сградата на Автогарата е 66,63 лв./кв.м, без ДДС. При определянето на началната месечна наемна цена се взима предвид средната наемна цена на помещения в Автогара Плевен, за да няма дисбаланс между съществуващите наемни отношения и бъдещите такива. След изслушване на предложението съветниците решиха началната месечна наемна цена за Каса №3 да бъде 400,00 лв. без ДДС и с депозит за участие в търга 800,00 лв.

За Каса № 1, която е с площ от 4,50 кв.м, има решение на Общинския съвет от 25.02.2016 г. за отдаването под наем на помещението при начална месечна наемна цена 500,00 лв. без ДДС. В изпълнение на това решението са проведени две тръжни процедури /на 27.06.2016 г. и на 05.07.2016 г./. Участници обаче не са се явили. Тъй като в общинската Наредба №7 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество е допусната възможността при неявяване на нито един участник, началната месечна наемна цена да бъде намалена с 30 %, Общинският съвет реши тя да се приложи в този случай. Така решението за Каса №1 гласи, че началната месечна наемна цена за обекта е в размер на 350,00 лв. без ДДС и с депозит за участие в търга - 700,00 лева.

Отдаването под наем и на двата имота ще се извърши чрез публичен търг с тайно наддаване чрез предварително представяне на предложенията от участниците в Администрацията на Община Плевен, се посочва още в решението на Общинския съвет.