Педагогически колеж - Плевен участва в кръгла маса, организирана от ДАЗД

Дискутираха предложения за включване в механизъм за взаимодействие между агенцията за закрила на детето и висшите училища

Само преди дни приключи кръглата маса организирана от Държавната агенция за закрила на детето в град Балчик. В срещата участие взеха Офелия Кънева, председател на ДАЗД, д-р Валентин Димитров, зам. председател на ДАЗД, проф. Татяна Янчева, зам. ректор по научна и международна дейност към НСА, проф. д-р Риналдо Шишков, зам. ректор на Медицински университет – Варна, проф. д.п.н. Румяна Танкова, декан на Педагогическия факултет и доц. д-р Галена Иванова, зам. декан на Педагогическия факултет към Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", доц. д-р Тони Манасиева, зам. дикан по убебната дейност – магистри към СУ „Св. Св. Климент Охридски“, Христо Монов, асистент във факултет по начална и предучилищна педагогика  СУ „Св. Св. Климент Охридски“, доц. д-р Емил Бузов, директор на Педагогическия колеж в Плевен, гл. ас. д-р  Багряна Илиева и Доротея Димова-Северинова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, доц. Росица Михайлова и Христина Василева от катедри "Социални дейности" към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“.

Председателят на ДАЗД Офелия Кънева преветства всички присъстващи и изрази благодарността си за тяхното дейно участие през почти цяла учебна година.

На кръглата маса бе представено кратко резюме на постигнатите резултати в съвместната работа с висшите училища и бяха дискутирани предложения за включване в механизъм за взаимодействие между Държавната агенция за закрила на детето и висшите училища.

Държавната агенция за закрила на детето проведе 21 срещи с 11 висши училища със студенти и преподаватели. Това, което се постигна е променен състав на учебното съдържание за академична година 2017/2018 в 6 висши училища и в 11 специалности (включване на предмети за изучаване на правата на детето, особености на детското развитие, координация на политиката и дейностите за деца). 

Проведената кръгла маса е продължение и надграждане на един от приоритетите за 2017-та година, а именно "Въвличане на професионалните общности в работата с деца". Тя се явява и заключителна част от проведените до момента над 15 срещи, както на председателят на ДАЗД, така и на различни експерти от агенцията с представители на различни висши училища в цялата страна.