Захариева: Няма опасност от отлагане на председателството ни

Това са само спекулации, няма такава информация

Няма опасност да се иска отлагане на българското председателство на ЕС. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос дали е поставено под въпрос председателството на България за Съвета на Европа, предаде Агенция „Фокус“. Според нея това са спекулации.

Захариева посочи, че няма нито официална, нито неофициална информация за такова нещо.

"С Македония се разбрахме да търсим общ източник на финансиране за транспортен коридор № 8", каза вицепремиерът в отговор на въпрос на депутатът от БСП Николай Бошкилов във връзка с откриване на нов ГКПП Струмяни - Берово (Клепало). Захариева отчете, че засега имаме само три контролно-пропускателни пункта към Македония.

"Нямаме изградена жп линия все още. Нямаме и магистрала“, коментира тя и обясни, че точно това е бил един от основните въпроси, обсъждани при посещението на премиера на Македония Зоран Заев в България. По думите ѝ при посещението му у нас е очертано като приоритет изграждането на коридор номер 8, което от българска страна вече е започнало.

„Разбрахме се да търсим общ източник на финансиране за коридор № 8 и да поставим заедно този въпрос пред Европейската комисия“, допълни министър Захариева.