Белене се включва във веломаршрута "Дунав Ултра"

Кметът на Община Белене също ще се включи заедно с други ентусиасти

Кметът на Община Белене също ще се включи заедно с други ентусиасти. От 15:00 часа днес от паркинга до Общината ще тръгне автобус с всички желаещи да се включат в инициативата и да изминат част от участъка на велосипеди. Автобусът ще откара участниците до гр. Никопол, където ще посрещнат групата колоездачи, стартирала от най-западната точка на България. Заедно с автобуса ще се движи и камион, в които ще бъдат извозени велосипедите. И от Никопол тръгват заедно с групата, вече на колелетата, и карат до Белене, до парка на признателността, където за участниците във веломаршрута ще бъде организиран пункт с вода, съобщават от местната управа. 

От 17:00 часа от Белене към с. Деков ще потегли и група деца на велосипеди, за да се включат и те в "Дунав ултра". Участието на децата се организира от ръководството на Цплр-ОДК-Белене.

Очаква се велосипедистите да пристигнат в Белене около 19:00ч.-20:00ч.

Всеки, който желае, може да се включи във веломаршрута. Необходимо е велосипед, вода, удобно облекло и не на последно място – много желание.

"Дунав Ултра” е най-дългият велосипеден маршрут в България – 730 км по поречието на р. Дунав до Черно море. Началната точка на маршрута е най-северозападното населено място на страната с. Куделин, а крайната – най-североизточното населено място – с. Дуранкулак. Веломаршрутът "Дунав Ултра" преминава през 89 населени места, вкл. градовете Видин, Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Две Могили, Русе, Сливо поле, Тутракан, Силистра, Добрич и Генерал Тошево. Траекторията на веломаршрута следва природни резервати, исторически, икономически, културни обекти и местности.

Основната цел на изпитанието е маршрутът да се преодолее под 48 часа с велосипед.