НАП - Плевен установи 24 нарушения на организатори и търговци на фестивали и концерти

От НАП напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга

В рамките на последния месец инспектори на Териториална дирекция на НАП Велико Търново провериха 59 търговски обекта на територията на дирекцията. Това се обекти, работещи по време на провеждани фестивали, концерти, изложения, панаири и други масови прояви на открито. Плевенските данъчни констатираха 24 нарушения на данъчното законодателство, за които са съставени актове за установяване на нарушения /АУАН/. Нарушенията се предимно за липса на фискални устройства. Календарът на културните събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите.

От НАП напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение. Издаването на касова бележка е задължително и при плащане с дебитна или кредитна карта. Тогава търговците, освен документ от пост- терминала са длъжни да ни издадат и фискален бон. Поискването и съхранението на фискален бон е много важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било затруднено, допълват от приходната администрация.

"Националната агенция за приходите стимулира доброволното изпълнение и се стреми да подпомага коректните данъкоплатци, но закона се прилага еднакво строго към всички. Проверките на организирани мероприятия ще продължат до края на годината и служителите на НАП ще бъдат безкомпромисни към нарушителите.“ заяви г-н Ивайло Здравков, директор на ТД на НАП Велико Търново. Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл [email protected]