Нови инициативи по повод предстоящата 140-годишнина от Плевенската епопея

Издават пощенско-филателно издание на тема "140 години Плевенска епопея и 40 години Плевенска Панорама"

Нови инициативи по повод предстоящата 140-годишнина от Плевенската епопея представиха Румен Петков и Януш Донев - членове на Инициативния комитет за честването на събитието. Тези идеи са били подкрепени от кметът Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров.

"Съумяхме да постигнем договореност със съюза на филателистите и със списание "Филателен преглед" в предстощия период от време до средата на септември да имаме пощенско-филателно издание на тема "140 години Плевенска епопея и 40 години плевенска Панорама", включващо една пощенска карта с оригинален таксов знак и специален печат, и проект за пощенско-филателно издание на тема "110 години Военноисторически музеи - Плевен", коментира Румен Петков на пресконференция в пресклуба на БТА. Той отбеляза, че Плевен има три юбилея тази година и те трябва да бъдат отбелязани подобаващо.

"Идеята е до 10 септември да имаме възможност да представим проекта пред плевенската общественост, до края на септември да го имаме утвърден от експертния съвет на Съюза на филателистите и на списание "Филателен преглед", а през месец ноември да имаме картичката и пощенският плик, които да бъдат пуснати в продажба", допълни Петков. Материалите за изработката им ще бъдат предоставени от Регионалния военноисторически музей в Плевен. "Ще разчитаме на съдействието, за да бъде предоставен подходящ снимков материал и да имаме възможно най-добре визуално оформени и картичка, и плик", каза още Румен Петков.

"Убедени сме, че това ще има подкрепата и на плевенския бизнес, ще разчитаме, за да се превърне това в едно солидно събитие, което да даде възможност на всички плевенчани и на всички българи да бъдат част от честванията на 140-годишнината от Освобождението на България. Обърнали сме се и към кметовете на общините от нашата област и разчитаме да подкрепят идеята, защото Плевен заслужава действително по възможно най-убедителния начин да покаже чувството си за историческа памет и самочувствието си на град, от който започва освобождението на България от 500-годишно турско робство", отбеляза Петков.

В рамките на всички тези чествания ще бъдат организирани и конкурси за детска рисунка, есе и авторска песен, подчинени на темата за освобождението на Плевен.