Мач между баскетболистите на Левски и Спартак е разследван заради съмнителни залози

Националната баскетболна лига предложи мерки за справяне с нерегламентираното залагане

Българската федерация по баскетбол и ръководството на Националната баскетболна лига имат предложения за справяне с проблема с нерегламентираното залагане в българското първенство, съобщава БНТ. Те са били обсъдени по време на две заседания на НБЛ, проведени след края на сезона. Председателят на лигата Иван Чолаков коментира на пресконефернция, че залаганията в спорта са най-големият бич в момента.

Разследването за това дали има нерeгламентирани залози в НБЛ е по инициатива на президента на федерацията Георги Глушков. Данните са показали, че от 140 мача, изиграни през сезона, съмнения падат върху три от тях. Въпреки малкия брой на общия фон, от лигата имат категоричното желание да се справят с проблема навреме.

Константин Папазов, треньор и президент на Левски, заяви на пресконференцията, че съмнителните мачове с по-високи залози са Черно море - Лукойл Академик, Левски - Спартак Плевен и Лукойл Академик - Рилски спортист, както и срещата за бронзовия медал между Черно море и Рилски спортист.

"Ако приемем, че в рамките на българското първенство реалните залози са в рамките на 5 единици, за три от мачовете има залагания 4-5 пъти повече - 20 или 25 единици. Много от тези залози са губещи, но това е индикацията, която е получена от тази компания. Тя с това се занимава, следи световните пазари как даден мач присъства на тази дата на световните борси. Те, освен информация, не могат да дадат нищо друго. Единственото, което можем да направим, е на базата на тези неща да вземем превантивни мерки", каза бившият национален селекционер.

Една от мерките, която се предлага, е подписването на специална декларация от страна на всички играчи в НБЛ. Те ще бъдат задължени да я подписват при картотекирането си, след което ще трябва да се явяват на детектор на лъжата, ако има съмнения относно представянето им. Друга опация за справяне с проблема е организирането на тото ченгета, които да следят за залагания.