Плевенчани ще изпробват новата туристическа атракция - полет с балон

Приключението ще е на 18 август, петък, от 07.00 до 10.00 часа близо до стадион "Плевен"

Привързане издигане на топловъздушен балон ще се проведе в Плевен. Инициативата е в рамките на проект „Приключение с балон – нов съвместен туристически продукт”, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България. Привързани издигания ще бъдат проведени в 10 града в България и в 10 в Румъния.

Всички желаещи могат да се качат на балона безплатно, записването е на място. Престоят във въздуха е 5 минути, височината на издигане е до 10 метра, балонът е фиксиран с въжета към земята през цялото време. Приключението ще е на 18 август, петък, от 07.00 до 10.00 часа близо до стадион "Плевен".

Привързаното издигане се провежда с цел популяризиране на новия туристически продукт - летене с топловъздушен балон, който ще бъде включен в туристически оферти, предлагани в цялата трансгранична зона Румъния - България, ще бъде създадена и мрежа за партньорство и промоция на новия продукт. Проектът се изпълнява от Агенцията за регионално развитие и Бизнес център – Видин, в партньорство с румънската организация АРИЕС – Олтения, и Агенция за регионално развитие и бизнес център 2000 - Монтана. Очаква се да бъдат привлечени повече чуждестранни туристи, да се повиши броят на нощувките в трансграничната зона, обхващаща 8 области в България, граничещи с река Дунав - от Видин до Добрич, и 7 области в Румъния - от Мехединци до Констанца.

Организаторите напомнят, че издигането на балона зависи от климатичните условия и по-конкретно от скоростта на вятъра, поради което запазват правото си да отложат издигането на балона при неподходящи условия и да го проведат в друг ден.