Изложба проследява хронологично събитията от Плевенската епопея 1877 г.

Проектът се осъществява със съдействието на Община Плевен и Арт център - Плевен

По повод 140 години от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г, 110 години от създаването на Военноисторическите музеи и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея1877 г.”, на 15 август от 17,30 ч. в Арт център Плевен Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен откриват изложбата "140 години Плевенска епопея 1877 г." Изложбата включва 37 картини от художествения фонд на Регионален военноисторически музей – Плевен.

Основите на художествената колекция на Военноисторическите музеи се полагат още при тяхното създаване в началото на 20-и век от Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, в който влизат известни български художници и скулптори. В оформлението на параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец” участват художниците Антон Митов и Иван Мърквичка, скулпторите Марин Василев и Жеко Спиридонов, резбарят Иван Травницки. Талантливият художник и иконописец Георги Данчов рисува икони за параклисите към военноисторическите къщи музеи.

Плевенските творци често се обръщат в творчеството си към темата за Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея1877 г. Мястото, където те живеят и творят, е неразривно свързано със събитията от Плевенската епопея1877 г.. Многобройните паметници и музеи напомнят за станалата край града епична битка между две империи, решила изхода на войната.  Сред тях са художници като Христо Бояджиев – един от авторите на Плевенската панорама, представен в настоящата изложба и с тематични композиции; Сашо Рачев  – автор на исторически платна и добър пейзажист, пресъздал почти всички важни моменти от освобождението на Плевен; Георги Димитров – самобитен художник, създал цяла галерия от художествени образи на герои от Плевенската епопея. По-голямата част от картините са рисувани в периода 1953 –1977 г.

В творбите на Дионисий Дончев, един от художниците на Панорамата, Данаил Мицев, Захари Гетов, Иван Иванов, Владимир Кавалджиев и други добре познати плевенски художници също присъства темата за Освобождението.

Достойно място в колекцията заемат и копията на знакови картини от известни художници, като В. Верещагин, Д. Поленов, П. Ковалевски, Н. Григореску, представени в настоящата изложба, сред които „Пикет в Балкана” на В. В. Верещагин, Атака на руската кавалерия” и „Пикетна застава в Балкана” на Ковалевски, „Боят при Смърдан” и „Патрул” на Н. Григореску, „След боя” на  Д. Поленов.

Изложбата проследява хронологично събитията от Плевенската епопея 1877 г.  Първото влизане на казашки отряд в Плевен е представено от Христо Бояджиев с картината му  „Казашки разезд се отправя към Плевен”. Негов е и портретът на „Полковник Розенбом”, командир на 17-и пех. Арахангелогородски полк, загинал по време на Първия щурм за Плевен. „Трета атака на Зелените възвишения” на Иван Иванов и „Завладяване на редутите при Плевен от скобелевци” на Христо Бояджиев ни връщат към драматичните събития от Третия щурм за Плевен – 11 септември1877 г.

Тематично са представени блокадата на Плевен, посрещането на руските войски в града, срещата на император Александър ІІ с пленения Осман паша, портрети на руски генерали и командири в армията. Картини на академик Светлин Русев представят мемориализацията и местата на паметта, свързани с Плевенската епопея1877 г.