Стотици се поклониха пред ризата на Божията майка в Бачковския манастир

Животът

15-08-2017, 15:31

Снимка:

Фейсбук

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Успението на Майката Божия бе тържествено отпразнувано в посветената й света Бачковска обител

На днешния ден, най-чистата между жените, удостоила се да донесе с утробата си надеждата и спасението в приелия да премине през всичко човешко и да понесе всичко човешко, за да изведе най-свидното си творение – човека, от сянката на смъртта и греха, се завръща при възлюбления си син, Господа Бога нашего – Иисуса Христа!
Успението на Майката Божия бе тържествено отпразнувано в посветената й света Бачковска обител, с утвърдилото се всенощно бдение в обителта. Богослужебния цикъл бе воден от игумена на манастира, архим.Симон, а сводовете на съборната църква бяха огласявани от ангелоподобното пение на църковна формация от най-изтъкнати псалти от цялата страна. По обявената предварително програма, бдението започна с Повечерие и Велика вечерня, включила молебния канон на св.Богородица, прочетен от игумена пред Бачковската чудотворна икона на Божията майка, последва Петохлебие и утреня с опело на св.Майка. Със завършването на опелото започна литийното шествие с празничната икона и с иконата на всечестната риза на Богородица, с вградена в нея истинска частица от ризата на Пресветата. Пред манастирските порти бе отслужен тържествен молебен за здраве и спасение на българския народ и отминаване на всякакви бедствия. Св.Литургия бе водена от пребиваващия в манастира Месемврийски епископ Яков.
Всенощното бдение завърши с традиционния водосвет на двора на манастира сутрината на петнадесети август.
Множество предани православни християни прекараха нощта в храма на манастира, участвайки от цялото си сърце в посветеното на Светата ни небесна Майка богослужение, а от ранни зори на празничния ден двора на манастира е изпълнен с вярващи, желаещи да се поклонят на чудотворната икона и да засвидетелстват почитта си към нашата покровителка и застъпница.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен