МОН: Всяко училище само ще реши как да използва отпуснатите средства

Общество

16-08-2017, 12:18

Снимка:

mon.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МС реши да финансира допълнително програми за развитие на образованието

Средствата, които се отпускат сега са за периода септември 2016 до април 2017 година

Предоставя се възможност всяко училище само да прецени как да използва средствата, отпуснати за обща и допълнителна подкрепа. Това каза за Агенция „Фокус“ Ели Тричкова, началник на отдел „Организационни дейности“ в дирекция в Министерство на образованието и науката, по отношение на отпуснатите близо 3 млн. лв. от ведомството на училища и детски градини.

„Подкрепата включва консултации по учебни предмети, които се провеждат извън редовните такива; за екипна работа между учителите и другите педагогически специалисти, както и за допълнително възнаграждение на специалисти, които работят в екипите по Механизма за съвместна работа на институциите за обхват и задържане на децата и учениците в задължителна училищна възраст в образователната система“, обясни Тричкова.

По думите й, средствата също така могат да се използват за допълнително обучение на учебни предмети; за допълнителни модули за децата, които не владеят добре български език от детските градини; за занимания по интереси.

Парите могат да се използват още за кариерно ориентиране на учениците, за дейности по превенция на насилието и преодоляването на проблемното поведение и др. Общата и допълнителна подкрепа е разписана в Закона за предучилищно и училищно образование.