Община Долна Митрополия бе домакин на 62-та Международна туристическа регата по р. Дунав „ТИД – 2017”

По стар български обичай участниците бяха посрещнати с питка и сол от момичета в народни носии

И тази година Oбщина Долна Митрополия и Кметство с. Байкал посрещнаха около 200 участници в ежегодната регата по река Дунав ТИД /Tour International Danubien/. По стар български обичай участниците бяха посрещнати с питка и сол от момичета в народни носии, както и с традиционното за района ястие „саламура“. Бяха създадени много добри условия за престоя - бивак с тоалетни и бани и вечеря за всички участници, осигурена от община Долна Митрополия.
Вечерта на пристанищния комплекс бе организиран концерт, на който гостите се насладиха на магията на българския фолклор в изпълнение на детски танцов състав “Мизийска младост” с художествен ръководител Росен Маринов при НЧ “Неофит Рилски-1872”, гр. Тръстеник, Александрина и Алекс, Даяна Величкова и женска певческа група „Романтика“ при НЧ „Саморазвитие“, с. Крушовене. Концертът бе открит от г-н Цецо Андрейски, зам. кмет на Община Долна Митрополия, който приветства участниците с добре дошли и благодари за ентусиазма за продължаване на традицията, положена преди повече от 60 години за утвърждаване на взаимното разбирателство, приемане на живота и културата в страните, независимо от съществуващите политически, философски, религиозни или етнически различия. На концерта присъстваха г-н Калин Савчев - Секретар на Община Долна Митрополия, кмета на с. Байкал г-н Куно Калинов, кмета на с. Крушовене - г-н Ваньо Транков и г-н Кирил Фурнигов - общински съветник, както и много жители и гости на село Байкал и общината. Голям интерес предизвика и изложбата от рисунки на школата по изобразително изкуство при читалището в гр. Тръстеник с р-л Ани Малоселска.
Ръководителят на българския етап г-н Йонко Кожухаров разказа интересни факти от историята на регатата и благодари за активната подкрепа на община Долна Митрополия. Началото на ТИД датира от 1956 г., когато от Чехословашкия спортен съюз е организирана регатата Братислава-Букурещ. В следващите години се включват Австрия, Германия, Унгария и Югославия. България се присъединява през 1966 г. Днес това е най-голямата гребна регата, която за период от два месеца пресича границите на всички дунавски държави. 62-та международна туристическа регата по р. Дунав „ТИД – 2017“ стартира на 24 юни от Инголщат, Германия и ще завърши на 6 септември на делтата в Румъния. Българският етап на речния поход е с дължина 509 км и включва преход от Видин до Силистра със спирки по поречието в Ново село, Видин, Лом, Козлодуй, Остров, Байкал, Черковица, Свищов, Русе, Ряхово, Тутракан, Ветрен, Силистра. Символичният домакин на регатата тази година е Австрия.
ТИД е ежегоден гребен поход по река Дунав, който преминава през почти всички крайбрежни страни по течението на реката – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Югославия и България. В продължение на близо два месеца каякарите в него преминават около 2020 км. Маршрутът е разделен на етапи, като във всяка Дунавска страна има по един етап. Някои участници преминават цялото разстояние, други се включват само на отделни етапи, според желанието и възможностите им.