Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд убийците на Киро Чейнджа

В съда е внесен обвинителен акт срещу четирима

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу четирима за извършен жесток грабеж, придружен с убийство на мъж в гр. Левски.

Обвинението срещу Иво З. /на 33 години/, Тихомир М./на 21 години/ и Валентин Н. /на 32 години/ е за това, че на 30.12.2016 г. в гр. Левски в съучастие като съизвършители отнели чужди движими вещи – златни бижута, чужда и българска валута, /послужили на обвиняемия Валентин Н. да закупи на 05.01.2017 г. АТВ на стойност 2 500 лв., послужили на Нели М. - живееща на семейни начала с обвиняемия Валентин Н. да закупи на 13.01.2017 г. лек автомобил „Фолксваген Туарег“ на стойност 20 000 лв., послужили на обвиняемия Тихомир М. да закупи на 17.01.2017г. лек автомобил „Мицубиши Еклипс“ на стойност 3 900 лв./. Отнети са чужди движими вещи на обща стойност 92 259,75 лв., както и други неустановени в хода на разследването пари и златни накити, от владението на Кирил И. и Галя И. от гр. Левски с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и като грабежа е бил придружен с убийството на Кирил И. и тежка телесна повреда на Галя И. - престъпление по чл. 199, ал. 2, вр. чл. 199, ал. 1, вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 20 от НК.

На тримата е повдигнато обвинение и за това, че на 30.12.2016 г. в гр. Левски в съучастие като съизвършители влезли в жилището на Кирил и Галя И., като употребили за това сила и като деянието е извършено нощем от две и повече лица - престъпление по чл. 170, ал. 2 вр. чл. 170, ал. 1 вр. чл. 20 от НК.

Обвинението срещу четвъртият подсъдим - Нели М. е за това, че с цел да набави за себе си имотна облага на 30.12.2016 г. в с. Павел обл. В. Търново укрила и придобила, а на 13.01.2017 г. в гр. Плевен, чрез закупуване на лек автомобил “Фолксваген Туарег“, спомогнала да бъдат отчуждени чужди движими вещи - сумата 20 000 лв. за които знаела, че са придобити от Валентин Н. чрез престъпление - грабеж придружен с убийството и тежка телесна повреда - престъпления по чл.215 ал.І от НК.

Тримата обвиняеми работели в строителна фирма от няколко години и се познавали добре.

Пострадалият Кирил И. от гр. Левски се занимавал с обмяна, покупка и продажба на валута, търговия с благородни метали и давал заеми срещу лихва или залог от много години. За дейността си нямал никакви разрешителни, но хората го знаели и търсели. В домат си нямал каса, а парите и ценностите държал в чанти на различни места. Сред редовните му клиенти бил и обвиняемия Иво З., който обичал охолния живот, играел хазарт и често вземал пари под залог. През есента на 2015 г. задлъжнял за хазарт и решил да заеме пари от Кирил И. Заедно с майка си и съпругата си пристигнали в гр. Левски и паркирали пред дома на Кирил И. Той ги посрещнал предвид искането им за купуване на златни монети за сватба. Показал им златни монети от които Иво З. си избрал 30 броя, но поискал да види и златни накити за булката. Докато Кирил И. отишъл за накитете Иво З. и близките му взели монетите и избягали от къщата. След бягството Кирил И. се срещнал с бащата на Иво З. и се разбрали, че откраднатите монети ще бъдат заплатени.

В началото на декември 2016 г. Иво З. решил да обере Кирил И. и предложил на двамата си колеги да участват. Вечерта на 29.12.2016 г. тримата се събрали в домът на Иво З. в Сухиндол, където той подробно им обяснил разположението на къщата, а след това с автомобил пристигнали около 2.30 на 30.12.2016 г. в гр. Левски. Спрели в близост до къщата на пострадалия, взели маски, ръкавици, дървени тояги и електрически фенерчета, прескочили оградата, разбили входната врата и влезли в коридора, а от там и в спалнята. Започнали да бият спящите съпрузи, като ги питали къде са парите. През това време Иво З. тършувал из стаите. Побоя бил жесток, като едната тояга се счупила на две. След като Иво З. намерил чанта с пари и злато всички напуснали къщата. След като напуснали жилището, тримата обвиняеми отишли отново в Сухиндол в домът на Иво З. където си разделили плячката и всеки започнал да харчи своята част.

В резултат на побоя на Кирил И. били причинена тежка черепно-мозъчна травма довела до смъртта му, а на съпругата му били нанесени средни и тежка телесни повреди.

По искане на прокуратурата тримата обвиняеми Иво З., Тихомир М. и Валентин Н. са с взети мерки за неотклонение „ задържане под стража“, а Нели М е с подписка.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.