Общинският съвет ще обсъжда предложение за безплатно паркиране на електромобили в Плевен

Установено е, че такова има предвидено в общините Бургас, Добрич, Пловдив и Столична община

По предварителен дневен ред от 34 точки заседава през август Общинският съвет на Плевен. Сесията е утре от 09,00 часа в сграда "Гена Димитрова". 

Сред предложенията е това по Наредба №3 е за изменение и допълнение с нов раздел, регламентиращ режим за безплатно паркиране на електрически пътни превозни средства в Синя зона. С предложение, регистрирано в деловодството на Община Плевен директорът на ОП „Център за градска мобилност" уведомява, че във връзка с предложение от гражданин за безплатно паркиране на електрически и хибридни автомобили в зоните за почасово паркиране в Плевен, е извършила проучване за въведена подобна практика в други общини.

Установено е, че безплатно паркиране на електрически автомобили има предвидено в общините Бургас, Добрич, Пловдив и Столична община. Посочва се още, че за хибридни автомобили не е предвидено безплатно паркиране в Република България.

В заключение се споделя, че за поощряване и насърчаване ползването на електрически автомобили в Плевен е резонно местната нормативна уредба да бъде променена в този смисъл. В тази връзка е и внесеното предложение за изменение на Наредба №3, по което предстои да се произнесе местният парламент.