СУ "Димчо Дебелянов" в Белене с нов спечелен проект по секторна програма "Еразъм +“

Работният език на проекта е френският

"Френският език – паспорт към света" е новият проект, който Средно училище "Димчо Дебелянов", гр. Белене спечели. Изцяло е субсидиран от Европейския съюз. Продължителността му е две учебни години – стартира на 1 септември тази година и ще приключи на 31 август 2019г., информират от пресцентъра на местната управа.

Работният език на проекта е френският. Партньори по проекта са пет държави – Франция, България, Италия, Португалия и Румъния. Главен координатор на проекта е Франция. А координатор от българска страна за СУ "Димчо Дебелянов" е преподавателката Теменужка Добранова, с дългогодишен опит в международните проекти.

"Смисълът на проекта не е изучаването на Франция като държава, забележителности, обичаи, език“, казва Теменужка Добранова. "В основата на проекта е да се засили интересът към френския език, като се покаже на учениците как френският език ще послужи за социалната им интеграция, как ще ги направи конкурентноспособни на пазара на труда. Имайки предвид тази насоченост на проекта, той е предназначен за ученици горен курс – 9-12 клас.“

Проектът дава възможност на учениците да участват в работни срещи на международно ниво. „Общо за целия проект са предвидени пет работни срещи, на които домакини ще бъдат съответните държави партньори по проекта“, обяснява Теменужка Добранова. "Ние ще бъдем домакини през април 2018г. По време на работните срещи, защото те са работни срещи, а не екскурзии, ще се провеждат дискусии, кръгли маси на различни теми: "Моето място на пазара на труда в Европа“, „Моите права и задължения като гражданин на Европейския съюз", "Аз и моето бъдеще в Европейския съюз“…"

В работните срещи ще вземат участие 12 ученици, избрани по определени критерии, както и 10 учители. Предстои презентиране на проекта, на неговите цели, задачи, партньори, дейности, среща на координаторите по проекта и изпълнение на дейностите по проекта.