Депутатът Калин Поповски обясни какво е правил в дома на подсъдимия плевенски прокурор Захариев

Местни политици и служител в администрацията на плевенската прокуратура също са заснети да посещават арестанта

Измамни ли са десетките случаи на болести на родните арестанти и подсъдими? Прилагат ли се различни хитрини, за да се бавят и отлагат дела, да се облекчават наказания, да се осигурява алиби? Отговор на тези въпроси даде “Разследване в Темата на NOVA”, което проследи поведението на един обвиняем под домашен арест – плевенския прокурор Димитър Захариев, задържан, след като в ефира на NOVA бяха излъчени кадри с обвинените за рекет Камен Куката и Иво Бокса.

Тримата заедно обикаляли фирми да налагат силова охрана, потвърди обвинението. През юни прокурор Захариев излезе под домашен арест с документи, че е болен от много неща - порок на клапа на сърцето, подагра, асептична некроза на лявата бедрена става, клаустрофобия и страхова невроза след задържането.

На 27 юли той се яви в специализирания съд с патерици и обясни, че имал спешна нужда от 6-месечно лечение в болница заради нова травма – спукал тазобедрена става, докато местел тенекии с мед вкъщи. На кадри от камера пред дома на Захариев обаче се вижда, че патерици той не ползва нито веднъж за повече от месец преди да отпътува към съда. Освен това, впечатление прави, че на няколко пъти е посетен и от депутата Калин Поповски - доктор, гинеколог по професия.

"Познавам Димитър Захариев, тъй като съпругата му е раждала двете си деца в Университетска болница - Плевен, в нашия екип. Откакто е в домашен арест съм го виждал, тъй като има един здравословен проблем, който го сподели с мен. Има проблем с едната тазобедрена става и по тази причина се движи с патерици. Обади ми се във връзка с това, че нали аз все пак съм обществена личност, познаваме се от много години с него и да пита какъв е чисто медицинският ред оттук нататък за него. Аз му казах, че лично ортопедите вече трябва да дадат експертно мнение колко са спешни нещата при него. Той има остеопороза на главата на едната тазобедрена става, която може да доведе по някое време до фрактура на шийката на тазобедрената кост. Той ме посрещна с патерици, точно така. Видях скенера, видях изследванията, това беше причината да го посетя", каза Поповски пред камерата на Нова тв.

От кадрите обаче става ясно, че Захариев посреща с бодра крачка Поповски, а патерици липсват. "На кого да вярваме? На думите на един български депутат-лекар или на очите си?", попитаха от "Разследване в Темата на NOVA”.

В репортажа се вижда, че докато е под домашен арест Димитър Захариев е посещаван и от местни политици, както и от служител в администрацията на плевенската прокуратура.

Цялото разследване може да видите ТУК