Плевен почете паметта на героите от Третия щурм за града

В знак на почит и преклонение и днес, 140 години от Плевенската епопея, пред Костницата бяха поднесени венци и цветя

На 11 септември 2017 г., се навършват точно 140 години от Третия щурм за Плевен, останал в историята като едно от най-драматичните събития в Руско-турската война 1877-1878 г. Историческата дата по традиция се отбелязва в Плевен с военен ритуал, панихида и поднасяне на венци и цветя пред Костницата в Скобелевия парк, информират от пресцентъра на местния парламент.

Глави пред подвига на героите и днес сведоха представители на държавната и местна власт, на политически партии и институции, гости и граждани на Плевен. От името на Общински съвет - Плевен своята признателност към героите, дали живота си за освобождението на града ни, засвидетелстваха Председателят на местния парламент Мартин Митев, както и общинските съветници Цветан Антов и Цветко Цветков. В ритуала участва и почетен караул от военните формирования от гарнизон Плевен, представителен блок от УАГ „Георги Бенковски" - Долна Митрополия, представители на регионален клуб „Традиция", Общинският духов оркестър.

Панихида в памет на героите, загинали при кръвопролитните боеве край Плевен, отслужиха свещеници от плевенските храмове, след което за историческите събития от преди 140 години припомни в словото си кметът на Плевен Георг Спартански.

На 11 септември 1877 г. руската и румънската армии атакуват Плевен от изток, югоизток и юг. Единствено отрядът на генерал М.Д.Скобелев успява да пробие турската отбрана и превзема редутите “Кованлък” и “Иса-ага”. В този щурм императорската руска армия, българското Опълчение и съюзническата армия са загубили над 18 000 български опълченци и войници. Затова мястото на сраженията е наречено Мъртвата долина. В периода 1903 - 1907 г. на мястото на бойното поле, там където се е сражавал отрядът на генерал Скобелев, е създаден Скобелев парк - музей, един от паметниците на българската признателност към загиналите руски воини. на същото това място на паметната дата 11 септември от 1907 г. с малки прекъсвания във времето се отслужва и панихида в памет на героите от Третия щурм за Плевен.

В знак на почит и преклонение и днес, 140 години от Плевенската епопея, пред Костницата бяха поднесени венци и цветя.