Оставиха в ареста 38-годишен, разследван за изнасилване

През месец май т.г. в село Лясково на два пъти е изнасилил възрастна жена

Състав на Окръжен съд - Добрич остави в ареста 38-годишен мъж,  разследван за изнасилване на възрастна жена. Окръжните магистрати потвърдиха като правилно и законосъобразно определението на Районен съд - Добрич, с което  е оставено без уважение искането на Андрей Ив. от село Лясково, обл.Добрич за изменение на наложената му мярка за неотклонение  от „Задържане под стража” в по-лека, съобщават от ДОС.

Срещу мъжа е предявено обвинение за това, че през месец май т.г. в село Лясково на два пъти е изнасилил възрастна жена, като използвал срещу жертвата сила и заплашване. На 26 май  му е била наложена най-тежката мярка за процесуална принуда.

В съдебното заседание днес задържаният помоли съда за по-леката мярка  „Домашен арест”.  Адвокатът му заяви, че „мъжът има постоянно местоживеене, адрес, има дете, което предстои да бъде ученик, за което ще се грижи, поради което и по житейска логика е изключена възможността той да се отклони и да затрудни по някакъв начин разследването“.

Представителят на прокуратурата настоя мъжът да остане в ареста, като подчерта, че той е обвинен в тежко умишлено престъпление.

Добричкият окръжен съд, след като се запозна с материалите  по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, остави без уважение искането на задържания за изменение на наложената му мярка за неотклонение. Съдебният състав определени двумесечен срок, в който ново искане за промяна на мярката е недопустимо, освен при внезапно влошаване  на здравословно състояние на обвиняемия.

Окръжните магистрати счетоха, че с оглед съдебното минало на Иванов, който е осъждан за кражба, изключително лошите характеристични данни, високата обществена опасност на извършеното и възрастта на жертвата, първата инстанция правилно е заключила, че при прилагане на по-лека мярка на процесуални принуда съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление. Според съдебния състав семейното положение на обвиняемия и фактът, че той следва да се грижи за малолетен, не са обстоятелства, които са му попречили да извърши процесното посегателство, нито са годни да осуетят възможността да се укрие или извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен