Скулпторът Владимир Суровцев дари на Плевен работния макет на паметника на ген. Скобелев

С тържествен ритуал, почетни гости и ценно дарение Плевен отбеляза 10-ата годишнина от откриването на паметника

С тържествен ритуал, почетни гости и ценно дарение Плевен отбеляза 10-ата годишнина от откриването на паметника на ген. М. Д. Скобелев, който се издига до Художествената галерия „Илия Бешков“. Монументът бе открит тържествено на 11 септември 2007 г. по повод 130 години от началото на третия щурм на града. Паметникът е дело на скулптора Владимир Суровцев, архитект е Виктор Пасенко, информират от пресцентъра на местния парламент.

Десет години след датата на откриването Плевен отново има честта да посрещне Владимир Суровцев, заедно с руска делегация. Повод за това посещение е желанието на скулптура да дари на града работния макет на паметника на Белия генерал. Повече за дарението гостът разказа на пресконференция в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, в присъствието на кмета на Община Плевен Георг Спартански, Председателят на Общинския съвет Мартин Митев, Румен Петков - член на Инициативния комитет за честването на 140 години Плевенска епопея и др.

Владимир Суровцев сподели, че има шест паметника с коне, но този с генерал Скобелев е сред любимите му. Умаленото копие на паметника е с височина 1 метър и с тегло между 60 и 70 кг. То ще бъде част от фонда на Регионалния военноисторически музей и от експозицията на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

След срещата в Панорамата, Владимир Суровцев и представителите на местната власт поднесоха цветя пред паметника на генерал Скобелев на едноименния булевард в Плевен.