Историята помни: Ето как Детелин Далаклиев стъпи на световния връх (Видео)

Спорт

12-09-2017, 07:00

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Детелин Далаклиев и Георги Стоянов прегърнаха кауза в подкрепа на децата с епилепсия

Благотворителен турнир по риболов се проведе край Плевен, Детелин Далаклиев награди победителите

АРДЕ изпрати благодарствени писма до Детелин Далаклиев и Георги Стоянов

Големият Детелин Далаклиев празнува рожден ден!

Детелин Далаклиев разкри намеренията си да създаде голям спортен център

Детелин Далаклиев подкрепи инициативата "Футбол с кауза 2017" (Видео)

През септември в "ПлевенУтре": Никога не се предавай - историята на Детелин Далаклиев!

"Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев" - хит и зад граница!

Откъс от "Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев"

"Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев" (Галерия)

"Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев" влезе в библиотеката на СОУ "Иван Вазов"

Детелин Далаклиев: Адски трудно ми е, но няма да се откажа така лесно

Детелин Далаклиев започна подготовка с националния отбор

Световният шампион Детелин Далаклиев празнува 33-ти рожден ден

Детелин Далаклиев с открит урок по бокс навръх Деня на българския спорт

Детелин Далаклиев зарадва малчугани с открит урок (Снимки)

12 септември 2009 година - плевенчанинът гази кубинец и руснак по пътя към златото

На 12 септември се навършват точно 8 години от един от най-великите мигове в българския спорт. Миг, който остава завинаги в историята. Спечелването на световната титла на Детелин Далаклиев в Милано през 2009-та продължава да е специален момент, тъй като все още е последната ни световна титла в бокса. Детелин е жива легенда. Човек, заради когото националният химн е звучал на световно ниво. Детелин Далаклиев всъщност е единственият ни световен шампион в бокса от 22 години насам...

Плевенчанинът завоюва трофея в Милано безапелационно, като във всичките си мачове позволи на съперниците си да му вземат само 5 точки. По време на надпреварата в категория до 54 кг в Италия 26-годишният тогава Детелин побеждава Виет Куон Тран от Виетнам, Андрю Шелби от Уелс, Мехмед Топчакан от Турция, Тулашбой Дунарьов от Узбекистан, Янакиел Аларкон от Куба, а на финала надделява над руснака Едуард Абзалимов.

Kaк протича решаващият сблъсък за титлата? Боксьорът разказва за тези моменти в книгата "Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев" с автор Георги Стоянов. Plevenutre.bg ексклузивно ви представя този откъс:

"След мача с Аларкон си отидох в хотела да почивам. За мое нещастие кръстът отново се обаждаше. Посветих се цяла вечер на масажи и инжекции с надеждата и убеждението, че болката няма да ме спре в най­важния момент. Вечерта ме посети и Марин Димитров, за да ме надъха и да ми обясни пред какво съм изправен. Не, че имах нужда. Бях пределно наясно със ситуацията. „Ей, момче, утре е денят. Това, което си го направил сега, не е нищо. Не си ли първи, си никой.”, бяха точните му думи. И в действителност е така. Помнят се само първите. Все едно да стигнеш до Рим и да не видиш Папата. Мисля, че това си е българска черта, защото дори аз го бях правил преди, като по­малък. Взимаш медал и си казваш: „Аз съм голяма работа”. Този път при мен нямаше подобно примиряване. Щях да гоня докрай целта. А и България нямаше световен шампион от 15 години. За последно Даниел Петров и Серафим Тодоров вдигнаха родния трибагреник на върха в Берлин през 1995 година. Трябваше да дам всичко от себе си и осъзнавах каква отговорност ми се е паднала.

"Излез на ринга и умри! Умри! Покажи, че можеш да го направиш!”, каза ми още Марин Димитров в емоционалната си реч. Вярвах, че ще го направя. И то по най-­трудния начин, срещу трудни съперници и в тежки, нервни мачове. На сутринта минах кантара и право към залата.

Още с влизането видях руснака, легнал на една кушетка му правеха масаж. Йордан Стоянов – Старото се пошегува: "Виж го този, вече се е наплашил.”. Аз не знаех да се засмея ли, какво да правя. Чувствах огромно напрежение. Целият свят те гледа, най­-решителната битка беше това и всичко зависеше от юмруците ми.

Мачът започна. Влагах мисъл във всяка една секунда. Изиграх два перфектни рунда и не знаех защо водя само 2:0. На почивката между втория и третия рунд бях сигурен вече, че няма как да допусна обрат. Треньорите ми говореха, но аз май не бях с тях. После ми казаха, че изражението ми е било на сигурен победител и това е притеснило всички, които са ми стискали палци. Но наистина не виждах как Абзалимов ще ме удари. Точно в такива моменти обаче съперникът е най­опасен, защото няма какво да губи. Започна третият рунд. Стана някаква размяна на удари – 2:1. Руснакът определено събра още повече агресия. Последва нова размяна и резултатът стана 3:2 за мен. 30 секунди преди края удар на Абзалимов отново беше точкуван – 3:3. Оттам нататък само дебнех и изчаках момента да му нанеса много хубав десен за 4:3. Вместо да се дръпна, нанесох още един удар за 5:3. Петър Лесов, който имаше рожден ден, вече беше вдигнал ръцете, оставаше една секунда... Гонгът удари... Победих. Най­-сладката победа. Станах световен шампион!"

Книгата "Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев" може да бъде намерена на официалната страница на Детелин Далаклиев във Фейсбук, както и във всички големи книжарници из страната. Или да бъде поръчана на телефон 0885 91 30 91.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"