Плевенчани облагородиха пространството около Параклиса в кв. "Сторгозия" (Снимки)

Това се случи в навечерието на 17 септември, когато православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Група плевенчани се включиха в кампанията "Да изчистим България заедно" и в жк. "Сторгозия". Целта на акцията бе да бъде облагородено пространството около православен параклис "Св. Мъченици София, Вяра, Надежда и Любов" в навечерието на едноименния храмов празник, който се отбелязва на 17 септември.

В почистването участваха цели семейства и приятели от квартала, а инициативата на д-р Денислава Ангелова, основател на асоциация "Докосни Дъгата", подкрепиха депутатът Калин Поповски и популярният изпълнител Дули.

Освен, че градинката около Параклиса бе старателно почистена и освежена, няколко стари автомобилни гуми послужиха за разкрасяване на района за радост на местните. Оцветени и подредени, гумите се превърнаха в цветарници. 

Участниците в акцията не пропуснаха да поправят и плочките пред храма на параклиса, след което влязоха в него, запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие на своите семейства.

Всички се обединиха около това, че ще продължават да подобряват пространството и изразиха надежда, че то ще бъде опазено от вандалски прояви.

А ето какво споделиха част от участниците в акцията пред Plevenutre.bg:

Калин Поповски, депутат

"Инициативата "Да изчистим България" я възприехме приятели от Плевен, някои живеят и работят в София, но всички уважаваме родния си град. Все още чистотата на обществените места е една от разликите, която се прави между България и развития свят. Разбира се, стандартът все още не можем да го постигнем, да успеем да изчистим всички междублокови пространства, но все пак и съзнанието на българина още не е достигнало това ниво. Все още важи максимата, която е казал бай Ганю: "И ние сме европейци, но не баш". Затова пожелавам повече такива инициативи, които ще научат българинът да спазва чистота на обществените места. За един по-чист град и за едно по-добро бъдеще на Плевен".

Дули, певец

"Аз имам една такава практика, като ходим някъде из страната, ако видя някакъв боклук, дори и да няма ръкавици го хващам и го вдигам, за да го занеса до най-близкото кошче. Най-интересното е, че сега, чистейки си в нашия квартал "Сторгозия", кошът е наблизо, има три пейки, но точно около тях е най-мръсно. Просто ни мързи да станем и да хвърлим боклука в коша."

Д-р Денислава Ангелова, асоциация "Докосни дъгата"

"Както знаете, дъгата е във всички въможни цветове. Днес решихме да почистим около Параклиса в кв. "Сторгозия". Тук съм родена, тук живея. Всички се включиха в инициативата с настроение и желание, за да направим цветно пространството около Параклиса. Пожелаваме на всички хора да са здрави, да бъдат благословени, да бъдат цветни и да не спират да мечтаят, защото могат да докоснат дъгата."