Консултират родители за детския растеж в Плевен

Кампанията има за цел ранното откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж

Официално стартира мащабна кампанията за ранното откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж GrowInform. Инициативата, която се провежда за първи път в България и е насочена към семействата в страната, стартира в навечерието на международната седмица за детския растеж и ще продължи в следващите 2 години. 

Варненското дружество по детска ендокринология ВАПЕД, кампанията за деца с отклонения в растежа GrowInform, МБАЛ „Св. Марина, Медицински университет – Варна, Община Варна и Асоциацията на родителите на децата на лечение с растежен хормон канят на дни на отворените врати за детския растеж ввъв Варна, Бургас, Плевен и Добрич.
Четвърта поредна година по целия свят третата седмица на септември е обявена за седмица на децата с отклонения в растежа. Идеята започва от неправителствената организация MAGIC, Илинойс, преди десетки години. През 2014 година е подкрепена от Американския конгрес и лавинообразно всяка следваща година все повече държави обявават третата седмица на септември за седмица за повишаване на познанията в обществото за отклоненията в детския растеж чрез информационни кампании, безплатни прегледи и консултации. Информацията се разпространява от родител на родител, от приятел на приятел, по пощата, чрез фейсбук и банери. Идеята е да навреме да се открият децата с проблемен растеж, да се диагностицира подлежащото заболяване под айсберга на ниския ръст, както и да се подкрепят семействата на деца със заболявания и синдроми, свързани с ниския ръст. 

"През 2017 г. за първи път този ден ще се отбележи и у нас, с надеждата нарушеният растеж да води до все по-малко поражения! Освен че ще говорим на висок глас пред обществото, каним родители и деца, които мислят, че могат да имат проблем, медицински специалисти и общественици – всеки, който има интерес към растежа, да се посъветват на място със специалисти безплатно и без предварително записване. При консултации, стари записани данни за ръста на детето са безценни!", информират организаторите.

20 септември, Плевен, ДКЦ "Авис Медика" 14-16 часа, д-р Халваджиян, детски ендокринолог.