Половин милион българи са болни от диабет

Общество

20-09-2017, 10:53

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Алкохолът е ключа към намаляването на рискa от диабет

През 2015 година в световен мащаб заболелите от захарен диабет са 415 млн.

Тревожно е покачването на заболелите от захарен диабет. В България заболелите са достигнали близо 8.8%, което е половин милион българи. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Ивона Даскалова, началник на клиниката по ендокринология и председател на Българската диабетна асоциация.

През 2015 година в световен мащаб заболелите от захарен диабет са 415 млн. Очаква се през 2030 г. техният брой да достигне близо 500 милиона. България не е изключение от общата тенденция. Докато през 1992 г. сме имали около 3% заболеваемост, което е около 250 хиляди души, вече гоним 8,8%, което е половин милион българи. Тревожната статистика съобщи проф. Ива Даскалова, началник на клиниката по ендокринология и председател на Българската диабетна асоциация.

Над 46,5% в световен мащаб са недиагностицирани.  

Друго тревожно състояние е преддиабета и затлъстяването. В световен мащаб през 2017 г. 305 милиона души страдат от тези състояния, а през 2025г. се очаква техният брой да стане 419 милиона. "В България няма точна статистика на преддиабета, но това е състояние с което трябва да се борим", заяви проф. Даскалова.

"Това състояние е на т.нар. рискови групи. На първи място това са хората със затлъстяване и наднормено тегло. В България има 60% хора с наднормено тегло и около 20 % със затлъстяване", каза професорът.

"В профилактиката е ключът и развръзката на въпроса", смята проф. Даскалова.

"Големият процент на хора с преддиабет са с наднормено тегло, застоял начин на живот и висок стрес. Пациентът се оплаква от една обща отпадналост, уморяемост, съхнене на устата. Не винаги клиничната картина е така ярка като жажда, често уриниране, повишен апетит", уточни проф. Даскалова. Тя предупреди, че това са едни от симптомите и е червената лампичка, че човек трябва да провери кръвната си захар.

Според проф. Даскалова не е достатъчно само кръвна захар на гладно. Трябва да се провери и кръвната захар два часа след нахранване.

"При някои пациенти с това състояние преддиабет имаме завишени стойности на кръвната захар сутрин. Но все още това не е диабет - 6.7, 6.8, 6.9. Това не е успокоително - това е знак, че човек трябва да се изследва. Тук е важно да се измери талията, защото над 80 см при жените и над 94 см при мъжете вече ни насочва към едно състояние метаболитен синдром, като завишени липиди, завишено кръвно налягане и т.н. Какво трябва да се направи? Най-точната методика е орален глюкозо-толерансен тест и да се прецени дали е отключил диабет.", каза проф. Даскалова.