Прокуратурата иска по 4 години затвор за трима плевенчани, отвлекли младеж за 200 000 евро откуп

При разпитите задържаните са направили пълни самопризнания

Окръжната прокуратура във Велико Търново е внесла в съда споразумение за налагане на наказание от по 4 години затвор за петима похитители на младеж от Горна Оряховица и искан откуп от 200 000 евро. Трима от извършителите са плевенчани.

Споразумението ще се гледа от Окръжния съд в старата столица на 29 септември, съобщава velikotarnovoutre.bg.

Криминалисти от Областната дирекция на МВР във Велико Търново със съдействието на полицаи от София, Плевен и Ловеч задържаха авторите на злодеянието в началото на ноември миналата година, броени дни след престъплението. 

Отвличането бе извършено около 22 часа на 27 октомври в квартал “Калтинец” в Горна Оряховица. В злополучната вечер мъж подал сигнал в полицията в железничарския град, че 19-годишният му син е отвлечен. Злосторниците причакали младежа пред дома му, нападнали го, завързали го и го натъпкали го в личния му автомобил “Мерцедес” . После отпрашили с пълна газ в неизвестна посока. Малко след това бандитите се обадили на баща му Светослав Николов по телефона. Заявили му, че младежът е при тях и ще го пуснат срещу крупната сума. Те дали инструкции на бащата да отиде на изхода на горнооряховското село Първомайци, а до табелата ще намери телефон, по който ще бъдат водени разговори за предаването на парите и освобождаването на момчето.

Вместо да изпълни нарежданията, родителят алармирал криминалистите и незабавно били предприети заградителни мероприятия. Задействан бил и план за взаимодействие с частните охранителни фирми, които също се включили в издирването.

През това време след като излезли от града, маскираните похитители нанесли побой на завързания младеж. После спрели край великотърновското село Пушево, зарязали мерцедеса в крайпътна нива и прехвърлили жертвата в лек автомобил “Ауди А 80” и продължили. Ненадейно обаче колата, която била купена два дни преди случая от един от извършителите специално за планираното отвличане, се повредила. В същото време бандитите забелязали, че районът гъмжи от полиция и били принудени да оставят младежът в центъра на Хотница, а аудито било зарязано в канавка.

Полицаите бързо открили бялото ауди, което било без регистрационни номера. По номера на рамата установили собственика на возилото и така започнало разплитането на престъплението. Криминалистите влезли в дирите на извършителите.

Арестуваните са Велин Блажев, Ибрахим Рашидов и Румен Радоев от Плевен, Емил Сердев от село Стамболово и Тони Петров от Тетевен. Те са на възраст от 24 до 36 години.

На задържаните бяха повдигнати обвинения по чл.142 от НК за отвличане, по чл.346 от НК за противозаконно отнемане на автомобил и по чл.198 от НК за грабеж на златни ланци и телефон от похитения.

При разпитите задържаните са направили пълни самопризнания. Две от лицата са криминално проявени и осъждани за кражби и грабежи. Всички са безработни.

Отвлеченият също е безработен, но е от заможна ромска фамилия. Според мълвата кланът се слави, че препечелва солидни суми чрез телефонни измами. От полицията и прокуратурата обаче не пожелаха да кажат дали близките на отвлечения младеж имат криминални досиета.