Русе събра най- много хартия в кампанията „Стара хартия за нова книга“

Мисия

28-09-2017, 09:54

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова спортна зала по вдигане на тежести на Тежкоатлетически спортен клуб „Русе“

2650 деца предадоха над 13 тона стара хартия

Финалът на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ беше поставен в Бургас на 24 септември. По време на дебютното си издание в морския град кампанията събра 1100 деца, които, обединени от любовта към четенето и грижата за природата, предадоха 6 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 78 дървета. В замяна малките екоактивисти получиха 1500 нови книги. Кампанията се проведе с подкрепата на Община Бургас и Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

На сцената в Приморския парк бяха обявени победителите от специалното предизвикателство на организаторите тази година – конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“. Това са 8-годишните Дария Георгиева и Катерина Микова. Те получиха като награда комплект от книгите за Пърси Джаксън, който беше талисман на тазгодишното издание на кампанията. 

Освен Бургас, през 2017 г. домакини на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ бяха още 4 общини – Хасково, София, Русе и Пловдив. Под надслов „Почисти и прочети“ общо 8250 малки екоактивисти предадоха 43 тона хартия и така спасиха 560 дървета. Децата научиха повече за рециклирането, разбраха как да събират разделно отпадъците и се сдобиха с 9600 нови книжки по избор.

800 силни малки екоактивисти за втора поредна година се включиха в кампанията в Община Хасково. Те предадоха близо 5 тона стара хартия, спасиха от изсичане 65 дървета и получиха над 1000 нови книги по избор. 

За пета поредна година инициативата „Стара хартия за нова книга“ се проведе в София под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова. Събитието отново беше част от Календара на културните събития на Столична община. В София в кампанията участваха 2000 деца, които предадоха 10 тона стара хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 130 дървета и получиха 2200 книги. 

Рекордните резултати на акцията тази година бяха отчетени в Русе, където по време на третото поредно издание на екоинициативата 2650 деца предадоха над 13 тона стара хартия и така спасиха от изсичане 170 дървета. Малките екоактивисти заслужено се сдобиха с 3000 нови книжки по избор.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен