РДПБЗН - Плевен със съвети за пожарна безопасност през отоплителния сезон

Напомнят и за личната отговорност, която всеки гражданин носи

Преди настъпване на есенно - зимния отоплителен сезон от РДПБЗН - Плевен напомняме правилата и нормите за пожарна безопасност в съответствие с Наредба №8121з-647 от 1 октомври 2014 година (Обн. ДВ. бр. 89 от 28.10.2014 година) , които е необходимо да се изпълнят от държавните органи, юридическите лица и гражданите: 

1. Плановете за евакуация на работещите и на пребиваващите на обекта лица да се проиграят и се издаде протокол. Десет дни преди провеждане на учебната евакуация, да се уведоми писмено съответната РСПБЗН. 

2. Със заповед да се регламентира реда за пожаробезопасно използване на отоплителни, нагревателни и други електрически уреди, като се определят местата и помещенията в обекта, в които ще се използват такива и конкретните отговорници за експлоатацията им, инструктирани за задълженията им, както следва:

За обекти, които са с централно отопление за сградата, в заповедта се определя отговорник за котелното помещение или за помещенията /местата/ на климатичните инсталации. Към заповедта се съхраняват протоколите от фирмата, която е оторизирана да прави техническото обслужване на котлите, инсталациите, контролна и предпазна автоматика.
 За всички помещения, които се отопляват локално, в заповедта за отоплителния сезон, за всяко помещение се определя вида на отоплителния уред /печка на тв. гориво, ел. печка, ел. радиатор, калорифер, самостоятелен климатик, нафтова печка, печка с бутилка с пропан-бутан/ и отговорник, на който да се проведе инструктаж за мерките за пожарна безопасност срещу подпис. 
3. Да се осигурят необходимите изправни уреди за пожарогасене в обекта.
4. Да се извърши проверка на отоплителните уреди за привеждането им в техническа изправност съгласно стандартното им изпълнение от завода-производител. Извършените мероприятия да се удостоверят с протокол. В експлоатация да се допуснат само изправни и стандартни уреди и съоръжения. 
5. Да се извърши проверка на елементите на защитната автоматика на системите и съоръженията. Резултатите от извършената проверка да се удостоверят с протокол.
6. Да се организира и извърши почистване на комините и димоотводните тръби на отоплителните съоръжения /при условие, че се използват такива/ от сажди и отлагания. По време на отоплителния сезон, при нужда комините незабавно се почистват и отремонтират. Извършените мероприятия да се удостоверят с протокол.
7. Да се организира и извърши проверка на електрическите инсталации и съоръжения от които ще бъдат захранени отоплителните, електронагревателните и други електрически уреди.
8. Да се извърши проверка по спазване изискването за изключване на електрическото захранване в края на работния ден и удостоверяване на това в дневник.
9. Да се осигурят пътища и достъп до всички сгради, съоръжения и водоизточници за противопожарни нужди, като се създаде организация за редовното им почистване от сняг и опесъчаване. Противопожарните уреди и съоръжения, пожарни кранове, хидранти и открити водоеми да се подготвят за експлоатация при отрицателни температури.

РДПБЗН-Плевен напомня и за личната отговорност, която всеки гражданин носи:

"Уважаеми родители, не оставяйте сами деца заключени в помещения с работещи отоплителни уреди, не им разрешавайте да играят с огън и кибрит. Грижете се за възрастните и самотни хора, като им се осигурят безопасни условия за отопление. При пожар, незабавно съобщете на телефон 112. Опитайте се да спасите застрашените хора и при възможност да гасите с налични уреди и средства, без да поемате излишен личен риск."