В МУ-Плевен започва Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари

С церемония по присъждане на почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на Медицински Университет -Плевен се открива 15-тото юбилейно издание

От днес до 14 октомври 2017 г. в Телекомуникационния център на Медицински Университет-Плевен ще се проведе юбилейното 15-то издание на традиционния младежки научен форум ХV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари. Под мотото "Science: Uploading…" („Науката: надграждане…“) програмата на събитието включва разнообразни и атрактивни инициативи с акцент върху най-новите постижения в областта на медицината и иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика.

Тази година броят на участниците, които са се регистрирали за международния младежки форум, е рекорден. Общият им брой е над 340, като сред тях има чуждестранни гости от Украйна, Русия, Словакия, Словения, Иран, Танзания, Румъния и др. От МУ-Плевен ще вземат участие над 200 студенти и преподаватели, като има и представители от медицинските университети в София, Стара Загора, Варна и Пловдив. Участниците ще представят 138 научни разработки, разделени в 10 тематични направления. За първа година в програмата е включено тематичното направление „Фармация“, като организаторите предоставят възможност на студентите и младите специалисти по фармация да представят проучванията си в тази област.
За трета поредна година конференцията ще стартира с „Есенно училище по иновации в медицината", на следните теми:
• 9 октомври 2017 г. - „Персонализиран подход в лечението на онкологични заболявания", организирано съвместно с Новартис-България. Модератори ще бъдат млади специалисти от Университетска болница „Д-р Георги Странски“ - Плевен.
• 10 октомври 2017 г. - „Бъдеще и перспективи на минимално инвазивната хирургия", с модератори доц. д-р Добромир Димитров, д.м. от Клиника по онкохирургия на Университетската болница в Плевен.

Официалната церемония по откриването на конференцията е на 10 октомври, вторник, от 14.00 ч. в зала „Амброаз Паре“. В рамките на церемонията тържествено ще бъде присъдено почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на Медицински Университет - Плевен на проф. д-р Кипрос Николаидес, специалист по фетална медицина от Кингс Колидж, Лондон, Обединено кралство. След церемонията проф. Николаидес ще изнесе академична лекция пред научната и студентска общност на МУ-Плевен.

В програмата на конференцията, са включени лекции на видни представители на медицинската наука у нас и в чужбина, сред които се открояват имената на: проф. д-р Максим Погориелов, д.м.н. и доц. д-р Андрей Лобода, д.м. от Държавния университет на Суми, Украйна; д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник „Български лекар“; д-р Хорациу Моиса, д.м. от Катедрата по Неврохиругия на университета „Карол Давила“ в Букурещ, Румъния; проф. д-р Аспарух Аспарухов, д.м.н. от Клиниката по Ортопедия и травматология на Университетска болница „Д-р Георги Странски“ – Плевен; д-р Георги Попиванов, д.м. от Клиника по хирургия на Военномедицинска академия - София; д-р Кеничиро Хасуми, основател на Международна изследователска фондация „Хасуми“, Токио, Япония и проф. д-р Дийн Манн от Университета в Мериленд, Балтимор, САЩ; доц. д-р Иван Ламбев, д.м. от катедра по Фармакология на Медицински университет - София.
С жива видео връзка ще бъде представена демонстративна операция в областтна на феталната хирургия от д-р Петя Чавеева от Клиника по Фетална хирургия на СБАЛАГ „Д-р Щерев“, София и проф. д-р Кипрос Николаидес от Клиника по Фетална хирургия на „Кингс Колидж“, Лондон.