Плевенчанин атакува титлата “Най-ефективен шофьор на камион в света”

Пламен Иванов ще се бори и за чисто нов камион с националните шампиони на още 28 държави

Пламен Иванов ще представи България на световния финал на състезанието за ефективно шофиране на камиони Optifuel Challengе 2017, който ще се проведе в Толедо днес. Там плевенчанинът ще се изправи срещу националните шампиони от още 28 държави. Те ще влязат в оспорвана битка както за титлата Най-ефективен шофьор на камион в света, така и за голямата награда – интелигентния и икономичен камион Renault T 480 13L OPTIFUEL.

Optifuel Challenge 2017 e четвъртото издание на състезанието, организирано от Renault Trucks. Тази година в него се включиха над 2500 участници от 29 държави, сред които и България. Според регламента националните състезания излъчиха 29 шампиона, които ще премерят уменията си след броени дни в Испания.

Големият финал в Толедо ще се проведе в две части. В първия кръг участниците ще трябва да решат тест, който проверява знанията им, свързани с икономичното и екологично шофиране. Във втората фаза те ще трябва да ги демонстрират и на практика по време на 40-минутно шофиране на камион Renault Trucks T Optifuel. Победителят ще бъде определен на база комплексна оценка на постигнат нисък разход на гориво и поддържане на ефективна скорост, която би позволила изпълнението на транспортни задачи при реални условия. Представянето на състезателите ще се следи в реално време с интелигентната система за управление на автопарк Optifleet. Контролен автомобил ще се движи по маршрута с участниците, за да отчита трафика и факторите, които могат да повлияят на шофирането.

“Участието ми на финала е голяма отговорност, защото вярвам, че представям не само себе си, но и гилдията на българските професионални шофьори. А те наистина са едни от най-способните в света.”, обяснява Пламен Иванов. “В основата на успешната стратегия според мен е карането без газ, което се оказва доста трудна задача. Но има и други фактори, включително и доза шанс. Затова ще се радвам, ако колегите в България ми стискат палци.”, допълва той.

През юни т.г. Пламен Иванов спечели националната шампионска титла и място на международния финал на Optifuel Challenge 2017. Той постигна най-добър резултат на тежкото трасе край Разлог в сериозната конкуренция на 20 финалисти, излъчени от общо 250 участници в предварителните кръгове у нас. На второ място се класира Петър Минков от Габрово, а третото място завоюва друг плевенчанин - Християн Ангелов.