Александър Славков: Шотокан карате клуб "Спартак 14" е един от стожерите на федерацията

Спорт

22-10-2017, 17:11

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Георги Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Красен Кралев: Най-важното е да имаме здрава нация

Красен Кралев: Програма за развитие на детско-юношеския футбол е един много успешен проект

Красен Кралев обяви кога започват процедурите за търга за базите на ЦСКА

Днес министър Красен Кралев открива Европейската седмица на спорта в Стара Загора

Красен Кралев и Йорданка Фандъкова дават старта на WIZZ AIR София Маратон

Красен Кралев награди с плакет на ММС спортния директор на „Рено“ Жерар Доранжон

Александър Славков: България вече няколко години е сред най-добрите в шотокан карате-до

Над 150 състезатели от 11 клуба се включиха в турнира по шотокан карате-до за купа "Плевен" (Видео)

Красен Кралев: Третият мандат на Борисов отбелязва края на прехода

Министър Кралев награди с почетни плакети българските медалисти от Световното първенство по шотокан карате-до

Около 200 състезатели ще участват в турнира по шотокан карате-до за купа "Плевен"

Национален турнир по шотокан карате-до за "Купа Плевен" ще се състои на 22 октомври

16 медала за СКК Спартак - Плевен от Световното първенство и купа по Шотокан карате-до

КИБИ "Спартак“ се представи отлично на Националната купа по шотокан карате-до

Плевенски успехи на Европейското първенство по Шотокан Карате-До!

Ивет Горанова стана световна шампионка по карате шотокан

"Радвам се, че бойните спортове са приоритет сред предпочитанията на младите", коментира президентът на БФШК

Шотокан карате клуб "Спартак 14" със съдействието на Община Плевен, WSKF - България и Българската Шотокан Карате - до Федерация организираха втори подред турнир за купа "Плевен". Над 150 състезатели от 11 клуба се включиха в надпреварата, а специално за събитието пристигна и президентът на БФШК сенсей Александър Славков. Той приветства състезателите и наблюдава отблизо състезанието, като намери време да отговори и на нашите въпроси около случващото се с българското шотокан карате - до.

Каква е оценката ви за представянето на българските състезатели на Световното първенство в Егер, Унгария?

Българските състезатели се представиха в рамките на очакваното, ние винаги се връщаме оттам с много медали. Очаквах поне още един златен при мъжете. Отидохме с малко намален състав сред лидерите - отсъстваха Тодор Събев, Любо Нецов, който спря състезателната си кариера. Емануеил и Кристиян Димитров бяха също с контузии и не можаха да дойдат. В най-ниската ни категория при жените Надя Младенова също поради конузия пропусна второ състезание. Така че имахме липса в това отношение, но въпреки това се завърнахме с очакваните призови места. Два златни медала не е малко.

Може ли да се каже, че България вече е сред водещите държави в шотокан карате-до?

Да, ние от няколко години сме се наложили сред водещите държави. Всички се съобразяват с нас.

А как върви цялосното развитие на шотокан карате-до в България? Срещате ли необходимата подкрепа от държавата?

Засега няма нещо, което да ни притеснява. Държавата в лицето на министерството на спорта ни помага достатъчно. Имахме един лек дискомфорт с настъпването на учебната година по отношение на общините и най-вече в София. Тъй като повечето от нашите състезатели тренират по училищата, бе спусната една нова наредба с едни конкурси, малко несъобразена с изисикванията на министерството на спорта. Това създаде един лек дискомфорт, така че до октомври месец все още има клубове, които не са започнали спортна дейност, което реално е проблем. Това е, иначе всяка една институция ни помага достатъчно.

Усеща ли се повишен интерес към самия спорт или има какво още да се желае в тази насока?

Борбата за членска маса в момента е сред всичките бойни федерации. Доста бойни спортове има, предлагането е голямо. Винаги има какво да се желае в тази посока. Аз се радвам, че бойните спортове имат приоритет сред предпочитанията на младите. Бойните спортове дават една дисциплина, един по-различен морал, усещане за себеконтрол, за адекватност. Това е нещо, което няма как да не ме радва.

Какви са следващите по-големи цели пред родната федерация?

Следващата цел е европейско първенство, което ще бъде в Краков, Полша, през април 2018г. Предстоят ни лагери. Ще трябва да видим дали някои от състезателите, които не успяха да участват на Световното, ще могат да бъдат с нас на европейското. Включваме активно доста млади състезатели в момента, на които все още им липсва малко опит и малко самочувствие. Но това ще ни бъде приоритета като работа с националните гарнитури.

Как видяхте организацията около надпреварата за купа "Плевен"?

Втора година се прави този турнир. Много съм щастлив, че Милена Кирниколова се справя с това нещо. Тази година 160 деца участват, миналата година бяха малко над 100. Плевенският клуб е един от стожерите на федерацията, винаги е сред първите. Спечелиха доста медали и в Унгария, което е ясен пример за отличната им работа. Милена има смелостта, втори път го прави, а най-хубавото е, че се увеличават участниците.

Вчера се проведе и семинар в Плевен. Как протече събитието?

Да, преди самото състезание имаше семинар, който беше организиран от шефа на техническата комисия на федерацията Георги Георгиев. Той защити успешно 7-и дан тази година. Семинарът бе в насоченост "кумите" и "съдийстване". Започна вчера в 11.00 часа и продължи цял ден. Участваха инструктори от 14 клуба, както и съдии. Смятам, че това бе нещо много позитивно за всички и трябва да се правят такива семинари в България.

Какво бихте посъветвали децата, които все още не са се ориентирали с какъв спорт да се захванат?

По отношение на избора на спорта аз винаги съм цитирал моя учител - сенсей Хитоши Кацуя, който казваше: "Аз записах това, защото залата беше най-близо до дома ми и ми беше най-удобно". Казах го и преди малко, карате дава различно усещане - различен морал, различна дисциплина, различен поглед към живота. Аз смятам, че родителите са фактор да се записват децата специално на карате, за което им благодаря. Трябва да работим с тях. Децата са прекрасни и изпълнителни, и очакват от нас да им дадем визия за този спорт, да им дадем една сигурност, знания. А и да се веселят най-вече.