Климатолог: Сложна е синоптичната обстановка и доста непредвидима

Очаква се зимата в Европа, включително в България, да е топла, с около 1-2 градуса над нормата

Още от сутринта един средиземноморски циклон трайно се настани над Балканския полуостров. Това съобщи в студиото на "Денят запачва" по БНТ климатологът доц. Георги Рачев. По думите му, "Улрике" е антициклонът, който ще "избута" средиземноморския циклон на юг и утре и вдругиден ще оказва съществено влияние върху времето у нас - главно с понижение на температурите и с доста обилни валежи. Сложна е синоптичната обстановка и доста непредвидима, уточни доц. Рачев.

"Зимата идва бавно, но постепенно. В Лапландия вече температурите са около -14 градуса, в Москва максимална температура -4 градуса. Над Европа температурите са между 5 и 10 градуса. От утре над България се очакват температури от около 10 градуса в западната половина от страната, а в източната половина ще бъде доста по-топло", каза Рачев.

В четвъртък и петък предстои бързо затопляне, за да последва отново понижение на температурите. В събота и неделя отново предстоят съществени валежи в България. Но като цяло октомври си отива като топъл и много приятен месец с около 1-1,5 градус над нормата, допълни доц. Георги Рачев.

Очаква се зимата в Европа, включително в България, да е топла, с около 1-2 градуса над нормата. А валежите през следващите месеци ще са по-малко от миналата година, прогнозира климатологът.