Уникална картина дари на Плевен княз Лобанов – Ростовский

На 22 ноември в Плевен ще бъдат валидирани пощенски плик и марка, посветени на 140 години от Плевенската епопея

Поредно дарение, свързано със 140-годишнината от Освобождението на Плевен, получиха Община Плевен и Регионалният военноисторически музей, информират от местната управа. Това е уникална картина, представяща руския император Николай II със специална униформа и с цялата му свита. Дарението е от княз Никита Лобанов – Ростовский – член на Управителния съвет на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, а картината беше предадена на кмета на Община Плевен Георг Спартански и директора на РВИМ Емилия Зорнишка от Румен Петков – член на Инициативния комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея. По думите на княз Ростовский, предадени от г-н Петков, с това дарение той се надява да помогне сбирката на РВИМ – Плевен да има още по-голяма пълнота и представителност. Картината е в 10 екземпляра, директно литографирани от оригинала през 1896 г. Вторият екземпляр беше подарен на кмета г-н Спартански.

От името на руското общество в Лондон княз Никита Лобанов – Ростовский покани директора на музея - г-жа Зорнишка, да присъства на 3 декември на Годишно научно събиране на представители на Британската академия на науките, където тя да изнесе научно съобщение за Плевенската епопея, нейната роля за Освобождението на Плевен и на България и за спиране на османското нашествие в Европа. Великобритания отдава особена почит на Плевенската епопея и града ни, за което свидетелства фактът, че три улици в английската столица носят името "Плевен", отбеляза г-н Петков.

"Благодаря на г-н Петков, той е най-активният член на Инициативния комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея, който създадохме в началото на тази година. Това не е първата и единствена инициатива, която се случва с негово съдействие. На 22 ноември в Плевен ще бъдат валидирани пощенски плик и марка, посветени на историческия юбилей и новото ръководство на Българския филателен съюз ще дойде в града ни за официалната церемония”, припомни г-н Спартански. Отново по инициатива на г-н Петков в момента тече конкурс за детска рисунка, песен и есе на тема „140 години Плевенска епопея”. След изтичане на крайния срок комисията ще се събере, за да оцени постъпилите произведения и да избере победителите. "Хубаво е, когато човек помага на града си. Дали сме кметове или не, ние сме преди всичко плевенчани и в този смисъл е моята благодарност към г-н Петков за това, че активно съдейства за достойното честване на 140-годишнината от Освобождението на Плевен”, подчерта кметът Спартански.