Талантливата диригентка Инна Диловска: В Плевен винаги е имало и ще има талантливи хора

Плевен Лайф

28-10-2017, 11:26

Автор:

Георги Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тенорът Любомир Дяковски сe завърна от 3-месечно турне в Европа

Любомир Дяковски обеща да подобри имиджа на Плевенската Филхармония

Плевенска филхармония с концерт по случай Деня на влюбените и още нещо...

Плевенска филхармония с концерт по случай Деня на влюбените и още нещо...

Музиката на Вивалди и Брамс ще звучи в концерт на Плевенска филхармония

Плевенска филхармония с концерт, посветен на проф. Йовчо Крушев

Приеха положително становище за възстановяване статута на Плевенска филхармония с открита оперна сцена

Плевенска филхармония и ОХ "Гена Димитрова" отбелязват Великден с концерт

Люси Дяковска и Плевенска филхармония обраха овациите на софийската публика (Снимки)

Плевенска филхармония представя концерт "Духът на Испания"

Плевенска филхармония открехна завесата за сезон 2017/2018

На 2 ноември й предстои дебютен концерт като диригент на местна сцена с прекрасния ни оркестър от Плевенска филхармония

Инна Диловска е на 26 години. Родена и израснала в Плевен, като средното си образование получава в НУИ "Панайот Пипков", а в момента е докторант по Дирижиране в НМА "Проф. П. Владигеров". На 2 ноември й предстои дебютен концерт като диригент на плевенска сцена с прекрасния ни оркестър от Плевенска филхармония. От доста години насам това е първи дебют на млад плевенски диригент, и то жена. Едно наистина значимо събитие за културата на нашия град, което ни накара да ви срещнем отблизо с талантливата Инна.

Предстои ви дебютен концерт като диригент на местна сцена с Плевенска филхармония. От доста години насам това е първи дебют на млад плевенски диригент, и то жена. Какво е усещането?
 
Първо искам да изкажа огромната си благодарност на Плевенска филхармония и в частност на нейния директор Любомир Дяковски за поканата и за предоставената възможност! Усещането е смесица от голямо вълнение, гордост и радост от факта, че ще мога да дирижирам симфоничния оркестър на родния си град. Но заедно с това идва и усещането за отговорност към оркестъра, към публиката, чиито доверие и очаквания трябва да оправдая, а за един млад диригент това е от особена важност.
 
 
Разкажете ни повече за творческия си път, който е доста завиден за вашите 26 години? Откъде идва тази любов към музиката? Помните ли вашия първи досег с нотите?

Когато бях на три годинки, ми подариха играчка-пиано, на което аз започнах да свиря мелодии, чути от телевизията и радиото, както и да си съчинявам свои - това беше много увлекателно за мен, приемах го като игра. Родителите ми забелязаха, че имам интерес към музиката, и ме записаха на уроци по солфеж и пиано. Беше толкова отдавна, но все още си спомням първите опити с малките пръстчета по големите клавиши. В пети клас ме приеха в НУИ "Панайот Пипков", където получих фундаментални знания за музиката, а и не само, благодарение на прекрасните учители.
 
 
Кога необходимостта да общувате с музиката прерасна в желанието да я превърнете в професия?

Нагласата да превърна музицирането в професия се формира в мен окончателно, когато бях в гимназиалния курс на обучението си в НУИ "Панайот Пипков". В тийнейджърските години, както при почти всеки музикант, са се появявали и мисли за отказване, но все нещо ме е карало да не спирам да се занимавам с музика.
 
А помните ли първия успех? И мечтаехте ли за него?

Мисля и се надявам, че успехите ми като диригент тепърва предстоят. Иначе като пианист ясно си спомням успешното си представяне на конкурса "Светослав Обретенов" от 2008 г., когато станах лауреат с две награди. За това мое постижение най-голяма заслуга има моята преподавателка по пиано Елеонора Карамишева. Мечтаех си за награда, но не очаквах да са цели две и бях много щастлива и развълнувана!
 
 
Кое е най-важното за един диригент, за да бъде наистина успешен?

Качествата, които са необходими, за да бъде добър един диригент, са различни по вид - музикални, личностни, лидерски, психологически... Но според мен най-важното за диригента е да има ясна вътрешна концепция за произведенията, които изпълнява и да може категорично да я предаде на музикантите, с които работи, така че да ги поведе към убедително изпълнение на сцената. Всички свои качества той трябва да използва в услуга на тази основна негова задача.
 
Как живее днес един музикант в България?

Трудно... Държавата не отделя достатъчно средства за култура, в това число музика, но такава е действителността, в която живеем. Преди двеста или триста години не е било по-лесно, тогава е имало други проблеми. Но музикантите са такива първо по призвание и чак след това по професия. Именно затова въпреки ниските си заплати, огромен брой музиканти не се отказват от професията си. Намират странични начини за препитание, борят се с трудностите, но не се отказват от музиката.
 
 
Какво ще види и чуе плевенската публика на 2 ноември?

Плевенчани ще имат удоволствието да чуят програма, включваща в себе си интригуващи и емблематични за стила си произведения, които всеки ценител на класическата музика познава добре. Това са Увертюра "Дон Жуан" от Моцарт, Концерт за пиано и оркестър №1 от Менделсон, в изпълнение на изключителния пианист Иван Дончев, както и Симфония №5 от Бетовен, позната още като "Симфония на съдбата", заради така известния си начален мотив.


Емил Димитров, Гена Димитрова, Евгени Димитров - Маестрото, Люси Дяковска, Любо Киров, Слави, вие и много други... Каква музикална магия има в Плевен?

В Плевен винаги е имало и ще има талантливи хора. Огромна роля в развитието на този талант имат плевенските музикални педагози, които са наистина отдадени в мисията си на учители. За щастие не само в Плевен, а на много места в България има такива хора!

Пожелайте нещо на плевенчани.

Желая на плевенчани най-вече здраве, повече усмивки и по-малко ядове! А за доброто настроение много помага изкуството, затова - обръщайте се по-често към него!
 
След концерт с преподавателя си Пламен Джуров