Проф. Тодор Кантарджиев: В момента няма циркулация на грипен вирус

Другите вируси по горните дихателни пътища са вече тук

В момента няма циркулация на грипен вирус. Това е вирусът, който следим и прави най-масовите инкфекции през зимния период. Другите вируси по горните дихателни пътища са вече тук. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в "България сутрин".

Той успокои, че намалява количеството на риновирусите, които причиняват инфекция. Според проф. Кантарджиев болките в гърлото и носоглътката са симптоми на коронавирусите, които водят до ангина при възрастните. 

Ако се събудим с болка и дразнене в гърлото, след закуска е хубаво да изядем един лимон, посъветва гостът на Bulgaria ON AIR. А ако нямаме силата, можем да го смесим със сода за хляб. Ако продължи сухата кашлица, то коронавирусът е засегнал белия дроб. 

Експертите очакват грипа по-късно. В момента само в Малта се наблюдава повишена заболеваемост. Обикновено грипната епидемия започва от Скандинавието и Великобритания. Разпространява се декември и пикът е през януари. 

Ако се задържи хубаво време и се проветрява в стаите - грипът се забавя. Стегне ли студ - грипът се проявява, стана ясно още от думите на проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксините намаляват риска от усложнения. Починалите от грипна инфекция са повече от загиналите в катастрофи. Трябва сериозно да се помисли поне възрастните хора да се ваксинират, настоя той.

Вчера 10 деца от Ямбол постъпиха в болница след хранително отравяне в училищния стол. Проф. Кантарджиев бе категоричен, че трябва веднага да се реши дали става дума за бактерии, токсин или вирус. 

"Обикновено разстройствата се причиняват от инвазивни бактерии. Важното е, че няма тежки случаи, но можеше да е цяло училище, цял град. Ангажиментите на Министерството на здравеопазването до голяма степен се иззеха от ветеринарните власти, които се занимават с инфекции от храни", обобщи той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен