Владислав Николов представи доклад от разгледаното предложение на МС за изменение и допълнение на ЗДДС

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са инициирани промени в редица нормативни актове

Доклад на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата във връзка с разгледания на заседание на комисията законопроект на МС за изменение и допълнение на ЗДДС представи днес в пленарна зала от заместник – председателя на комисията и народен представител от ПГ на ГЕРБ Владислав Николов.

„На първо място сред предложените промени в ЗДДС,  е контрола върху сектор търговия с горива, като се създават ограничения за извършването на нерегламентирани ремонти или намеси от страна на лицата, обслужващи фискалните устройства за отчитане на горива в търговските обекти. Предлага се предоставящите такъв тип сервизни услуги да минат от регистрационен на разрешителен режим”, поясни Николов.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са инициирани промени в редица нормативни актове. „В Закона за акцизите и данъчните  складове е допълнена разпоредбата на чл.12 що се касае до определението за облагаемите с акциз тютюневи изделия, като неговият обхват  е разширен с препаратите за пушене с наргиле, съдържащи тютюн или негови заместители.”, каза още заместник-председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Владислав Николов,  подчертавайки, че се предвижда по-строг контрол от Министерство на финансите върху отпечатването на бандеролите.

Отново по отношение на акцизите от Комисията предлагат забрана за издаване/приключване на документи за акцизни стоки, които не са били произведени или не са постъпили физически в данъчния склад.

„С цел противодействие на нелегалната търговия с тютюневи изделия и алкохолни напитки се въвежда забрана за предлагане с цел продажба на акцизни стоки без заплатен акциз чрез услугите на информационното общество и посредством пощенските оператори. Регламентират се допълнителни правомощия на митническите органи при контрола върху движението на акцизни стоки както и върху възможността за извършване на така наречените контролирани покупки, каза Владислав Николов.

Сред промените, предложени от Комисията, е и ограничаване на плащанията в брой от суми до 10 000 на суми до 5 000 лева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен