Диабетици пуснаха сини балони в небето над Плевен

Над 100 диабетици от целия Плевенски регион се събраха днес в зала „Катя Попова“

Над 100 диабетици от целия Плевенски регион се събраха днес в зала „Катя Попова“, за да отбележат заедно Световния ден за борба с диабета. Хепънингът по повод 14 ноември е инициатива на плевенското Сдружение „Диабет” с председател Даниела Илиева, под патронажа на председателя на Общинския съвет Мартин Митев и със съдействието на Общината. Благотворително в проявата се включиха актьорът Веселин Плачков, който бе ролята на водещ, музикантите от рог групите „Криминале“ и „Искри“ и изпълнителите Фаня Апостолова и Илиян Якимов от Общоградското средношколско общежитие. Проявата започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Иван от храм „Св.Троица“.

„Захарният диабет е едно от най-честите хронични заболявания. Няма да се впускам в подробности за това кои са причините нещата да стоят по този начин. По последни данни хората с диабет у нас са близо 600 000. Много дори не подозират за това си състояние и не предприемат никакви мерки. За съжаление живеем в стресово време - вечно ангажирани и бързащи, често не си даваме сметка за цената, която заплащаме. А цената е нашето здраве“, обърна се към присъстващите в залата Председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той подчерта, че Общинският съвет и Община Плевен винаги са подкрепяли и ще продължават да подкрепят диабетната организация и пожела на всички най-вече да са здрави. Председателят на местния парламент отправи и благодарност към всички, които благотворително подкрепят инициативата на диабетиците в Плевен

За своята съпричастност към проблемите на хората с диабет сподели и Веселин Плачков, който разказа, че от доста време насам той и негови колеги са в основата на кампания за осигуряване на инсулинови помпи за деца с диабет.

Данни за диабета като социално значимо заболяване представи доц. д-р Катя Тодорова - началник на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен. Тя съобщи, че резултатите от изследванията, направени в навечерието на Световния ден са показали, че 70 на сто от пациентите имат лош метаболитен контрол. Това е най-лошият резултат в сравнение в предходните пет години, заяви доц. Тодорова и допълни, че статистическите данни показват, че честотата на заболеваемостта от диабет е висока както в Плевенска област, така и в цялата страна.

Благодарни сме на всички, които по един или друг начин са съпричастни към нашата кауза, каза председателят на Сдружение „Диабет“ Даниела Илиева, след което на сцената излязоха и музикантите от рок групите „Криминале“ и „Искри“ и изпълнителите Фаня Апостолова и Илиян Якимов.

Хепънингът за Световния ден за борба с диабета в Плевен завърши с пускане на сини балони на централния площад „Възраждане“.