Цецка Цачева за доклада на ЕК: Това е най-позитивният доклад

Онова, което за първи се постига е, че липсват нови препоръки в доклада

Това е най-позитивния доклад, който сме имали по Механизма за сътрудничество и оценка, каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на кабинета. В доклада се заявява че сътрудничеството между ЕК и българските власти ще продължи, с хоризонт 2018 година.

Целта е да се отчете "задоволителен напредък", за да има основание в края на 2018 или началото на 2019 година да отпадне Механизма за сътрудничество и оценка, каза Цачева.

В доклада ясно се отбелязват положителни тенденции и постигнати резултати, както на настоящето правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната посочи тя. Независимо от положителните оценки по 17-те препоръки, ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да стигнем с по-бързи темпове до окончателно изпълнение на тези препоръки, каза Цачева.

Правителството подкрепя изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона, общ за Европейския съюз, каза Цачева. Онова, което за първи се постига е, че липсват нови препоръки в доклада, посочи тя.