Обявиха победителите в конкурса за лично творчество "140 години Плевенска епопея"

Надпреварата беше в категориите есе, рисунка и песен, а творбите бяха оценявани от жури с председател акад. Светлин Русев

Членовете на Инициативния комитет за честването на 140-годишнината от Плевенската епопея акад. Светлин Русев, Румен Петков и бизнесменът Януш Донев обявиха днес победителите в проведения със съдействието на Община Плевен конкурс за лично творчество на тема "140 години Плевенска епопея", информират от пресцентъра на местната управа.

Надпреварата беше в категориите есе, рисунка и песен, творбите бяха оценявани от жури с председател акад. Светлин Русев, който обяви победителите.

Категория "Рисунка"

Постъпили са общо 87 рисунки за участие в конкурса, те са на деца от плевенските ДГ „Слънце”, Арт школа "Колорит", НУИ "Панайот Пипков", МГ "Гео Милев", ОУ "Васил Левски", ОУ "Валери Петров", СУ "Пейо Яворов" и НУ "Единство", ОУ "Христо Ботев" - с. Мечка, както и индивидуални рисунки от Плевен и Казанлък.

В първата категория – до IV клас, има 57 рисунки.

I място: Марина Сакарска - 6 години, от ДГ „ Слънце”, IV a група, с учители Ана Христова, Лилия Кирилова;

II място: Максим Монев - 10 години, Арт школа „ Колорит” с ръководител Майя Ананиева;

III място: Далия Цакова – 10 години.

Присъдени са и две поощрителни награди.

Във втора категория - до VIII клас, има 28 рисунки.

I място: Магдалена Миленова - VII в клас, НУИ "Панайот Пипков" - Плевен;

II място: Никола Ангелов – 12 години, Арт школа "Колорит" с ръководител Майя Ананиева;

III място: Радослава Панкова - 11 години, Арт школа „Колорит” с ръководител Майя Ананиева.

И в тази категория има две поощрителни награди.

Присъдена е и една специална награда за рисунка, тя е за 6-годишната Лора Чолакова от Арт школа "Колорит" с ръководител Майя Ананиева.

Категория "Есе"

В конкурса са постъпили есета на участници от Петрич, Свищов, както и от плевенските НУИ "Панайот Пипков" и МГ "Гео Милев".

На I място е класирана Елена Таракова, 18 години, 12 клас, ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров” – Петрич;

II място - Цветелина Христова,15 години, 10 а клас, НУИ „Панайот Пипков” – Плевен;

III място – Любомира Димитрова, 16 години, 10 клас, СУ „Николай Катранов” – Свищов.

Поощрителните награди са за 10-годишната Йоана Косева от НУИ "Панайот Пипков" и за Ивайла Чомакова от VI a клас от МГ "Гео Милев”.

Победител в последната категория "Песен" е 15-годишната възпитаничка на МГ "Гео Милев” Ани Недялкова с песента "Майка България". Продължителността й е 3.04 мин., текст и музика - Ани Недялкова, аранжимент - Ани Недялкова и Ангел Бешев. В тази категория журирането е извършено лично от Люси Дяковска, като има идея песента да бъде представена с помощта на Плевенска филхармония в национален ефир, каза още акад. Русев. Второто място е за „Песен за Плевен” на Людмил Калоянов от IX в клас на МГ "Гео Милев".

Самият факт, че децата са се развълнували от темата за Освобождението на Плевен, че са се запознали с историята, че тя е "преминала" през тях и ги е впечатлила, е радост за всички ни. Детската рисунка сама по себе си е нещо спонтанно и много емоционално, затова в творбите се вижда искрено вълнение, когато малките художници рисуват Мъртвата долина, ген. Скобелев, Панорамата, сподели още акад. Светлин Русев.

Румен Петков  припомни, че изложба с детските рисунки ще бъде показана и извън пределите на страната ни. Това е не само повод да се чуе името на Плевен, но и да покажем, че сме си извадили поуки от миналото, както и с гордост да покажем постиженията на децата ни, допълни г-н Петков.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"