Условна присъда за шофьор с 2,7 промила, погубил спътник в катастрофа

Автомобилът се блъснал челно в стените на къща със 115.81 км/ч

Две години и осем месеца лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок постанови състав на Плевенски окръжен съд спрямо пиян шофьор-убиец.

Обвинението срещу Йордан И. бе за това, че на 29.03.2017 г. около 22.22 часа в с. Дебово, общ. Никопол, като правоспособен водач, управлявайки лек автомобил марка "БМВ" нарушил правилата за движение, като се движил със скоростта 115,81 км/ч., нарушавайки забраната да не превишава максимално допустимата скорост от 50 км/ч. за населено място, в резултат на което допуснал пътно транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на возещият се на дясна предна седалка в лекия автомобил Асен А. и средна телесна повреда на возещият се на задна седалка Н.И., като деянието е извършено в пияно състояние - с концентрация на алкохол в кръвта 2,7 промила.

Обвиняемият и Асен А. били приятели и работили в Германия в дърводобивната промишленост. За новогодишните празници се прибрали в България, като в края на март планирали да заминат отново за Германия. На 29.03.2017 г. с оглед заминаването в Германия двамата се събрали, за да се почерпят. В късните часове на вечерта решили да отидат до съседното село Дебово, за да купят още алкохол, за да продължат да празнуват. С тях тръгнали и децата им, които се качили на задната седалка. В Дебово заведението обаче било затворено и обвиняемият направил завой в посока Муселиево и тръгнали обратно. Малко след това при навлизане в ляв завой със скорост 115.81 км/ч. автомобилът загубил устойчивост, отклонил се надясно и се блъснал челно в стените на къщата. В резултат на удара три от стените на къщата са разрушени. На място починал возещият се на предната седалка мъж, а едно от децата получило средни телесни повреди.

Освен условната присъда, подсъдимият е лишен и от право да управлява МПС за срок от четири години и шест месеца.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 150дневен срок пред Апелативен съд – град Велико Търново.