Плевен ще е домакин на конференция за родителската отговорност и международното отвличане на деца

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще открие конференцията

На 25 ноември, събота, министърът на правосъдието Цецка Цачева ще открие конференция на тема „Регламент относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца“ (Брюксел II а). Събитието ще се състои от 10.00 ч. в зала "Плевен" на Областна администрация Плевен.

Конференцията, която е в контекста на предстоящото Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., се организира съвместно от Министерство на правосъдието и Областна администрация Плевен.

Наред със създаването на Службата на Европейския прокурор и развитието на електронното правосъдие, Регламент Брюксел II а, е сред трите основни приоритета, по които Министерството на правосъдието ще работи особено интензивно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Сред темите, които ще бъдат разисквани на конференцията са още международните отвличания, международните осиновявания, както и практиките за превенция на домашно насилие.

Лектори ще бъдат Диана Ковачева - заместник-омбудсман на Република България, Мирослав Петров - областен управител на област Плевен, представители на съдебната власт и на неправителствени организации. Миглена Тачева, директор на Национален институт на правосъдието ще е модератор на конференцията, а в заключителната част на форума отношение ще вземе доц. Боряна Мусева – специалист по международно частно право и ръководител на работната група в Министерството на правосъдието по Регламент Брюксел II а.