Цецка Цачева откри конференция за родителската отговорност и отвличане на деца в Плевен

Това е първата конференция на Министерство на правосъдието във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС

"С удоволствие открих първата конференция на Министерство на правосъдието във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Събитието, което се провежда в Плевен, е на тема „Регламент относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца“, написа министър Цецка Цачева на официалната си страница във Фейсбук.

Директорът на НИП г-жа Миглена Тачева, която е модератор на конференцията, прочете поздравително писмо към участниците от министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС г-жа Лиляна Павлова.

Съдия Ивелина Солакова от ОС Велико Търново говори за трансграничните аспекти на родителската отговорност, а заместник-омбудсманът Диана Ковачева даде примери за международната практика във връзка с международни отвличания на деца.

Конференцията ще продължи с изказвания и презентации на експерти от ДАНС, МВР, Областната управа на Плевен, магистрати, представители на НПО.