В Плевен откриха първото учебно стрелбище в системата на изпълнение на наказанията

Заместник-министърът на правосъдието и областният управител прерязоха лентата

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, областният управител на Плевен Мирослав Петров и Свилен Цветанов директор на ГДИН прерязаха лентата на учебно стрелбище. Така от днес служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ и Главна дирекция „Охрана“ /ГДО/ ще могат да тренират на собствено стрелбище. То е обособено до затвора-Плевен и разполага с 5 коридора за провеждане на стрелба.

"С откриването на първото лицензирано стрелбище се реализират целите на учебната дейност по подготовка за работа с огнестрелно оръжие на служителите. Освен това се постигат икономии на финансови средства, защото досега се използваха огневите полигони на Министерство на отбраната и Министерството на вътрешните работи“, заяви при откриването на обекта заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

На територията на стрелбището ще може да се стреля с късо и дълго гладкоцевно оръжие, стана ясно още днес в Плевен. Изградени са специални защитни съоръжения, изключващи всякаква вероятност за напускане на проектили и рикошети от границите на стрелбището. Употребата на огнестрелни оръжия и боеприпаси ще се осъществява по реда и при условията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и под непосредствения контрол на длъжностните лица, както е изискването по закон.

Стойността на обекта е близо 60 хиляди лева, като средствата са осигурени от Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. На новото стрелбище ще има възможност за едновременен учебен процес на пет обучаеми лица в огнева позиция и стрелкова подготовка от цялата страна. Там ще могат да се обучават в рамките на служебната учебна година служителите от териториалните служби на ГДИН и ГДО от Плевен, Ловеч, Белене и Враца.

"Министерството на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ ще продължат активната си дейност в посока подобряване на материалните условия в затворите и арестите, като необходима предпоставка за хуманното третиране на закононарушителите и гаранция за спазване правата на човека. Успоредно с това активно ще се работи и за подобряване на условията, при които работи надзорно-охранителният състав“, заяви още днес проф. Проданов.

На откриването днес в Плевен присъстваха още временно изпълняващият длъжността главен директор на ГДИН Свилен Цветанов, началникът на затвора-Плевен Иван Петков, представители на местната изпълнителна и съдебна власт.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен