Задържаните в Кнежа за трафик на хора с цел просия остават за 72 часа в ареста

В хода на операцията са извършени претърсвания на 8 адреса в Кнежа, обитавани от членове на групата

И от пресцентъра на МВР излязоха с информация за проведената акция в град Кнежа, при която бе разбита престъпна група за трафик на хора.

"На 5 декември е проведена съвместна специализирана полицейска операция на територията на България и Кралство Швеция. В нея са участвали служители на  ГДБОП и на Шведската национална полиция. Операцията е проведена под ръководството на Специализирана прокуратура и е наблюдавана от Евроджъст и Европол. В рамките на проведените действия е неутрализирана организирана престъпна група за трафик на хора с цел просия.

На територията на страната ни са задържани двама мъже – Б.П. /59г./и Б.Б. /41г./. по първоначални данни те са набирали, транспортирали и склонявали български гражданки да просят на територията на Швеция. За двамата има издадена Европейска заповед за арест и след задържането им в полицейския арест, с прокурорско разпореждане мярката им за задържане е удължена до 72 часа.

В хода на операцията са извършени претърсвания на 8 адреса в Кнежа, обитавани от членове на групата, като от адресите са иззети вещи, относими към предмета на доказване - автомобили, мобилни телефони и СИМ карти, компютърни конфигурации, тефтери със записки, документи за парични преводи, накити от жълт метал, суми в левове и шведски крони, самолетни билети, наркотични вещества и други.

Паралелно, на територията на Швеция са извършени процесуално-следствени действия на 5 адреса, където са открити и иззети  парични суми, тефтери със записки, мобилни устройства, документи за осъществени парични преводи. Арестувани са деветима съпричастни към престъпната дейност, сред които и жени /на възраст от 18 до 39г./. На 7 от задържаните е наложена мярка за задържане под стража.

В рамките на разследването са разпитани множество жертви на трафик на хора.

Работата по документирането на случая продължава, издирва се и още един от членовете на групата, обявен с едно лице с Европейска заповед за арест", се посочва в официалното съобщение на МВР.