Завършиха курсовете за логистици и метеонаблюдатели във ВВУБ "Георги Бенковски“

Обучението на специализантите се проведе в Центъра за подготовка и обучение с началник подполковник Димитър Димитров

Във Военновъздушна учебна база “Георги Бенковски” се проведе церемония за връчване на удостоверенията на сержанти, завършили курсове за военноотчетна специалност и квалификация „Сержант-логистик” и „Метеонаблюдател”.

Обучението на специализантите се проведе в Центъра за подготовка и обучение с началник подполковник Димитър Димитров. Учебната програма на курса за „Логистици” беше насочена към това, обучаемите да придобият знания и умения по лидерска, военномедицинска подготовка, ЗБУТ и логистика. Курсистите изучиха какви са нормативните изисквания за съхранение, експлоатация и ремонт на автотракторна, самолетообслужваща и инженерна техника, как се извършва осигуряването с продоволствие, вещево – хранително имущество и продоволствена техника, особеностите при поддръжката и ремонта на въоръжение и бойни припаси.

Курсът за придобиване на военноотчетна специалност „Метеоролог” и квалификация „Метеонаблюдател” премина на 3 етапа. Първият, въвеждащ етап се проведе в Метеорологичния център на ВВС гр. София. Вторият премина под формата на индивидуална практика във военните формирования. Под ръководството на специалисти-метеоролози обучаемите повишиха своята техническа и компютърна грамотност, научиха се да правят синоптични наблюдения и сведения, как да извършват нанасяния на синоптични карти, авиометеорологични наблюдения и сведения.

Във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”, по време на третия етап курсистите научиха как се осъществява метеорологичното осигуряване на полетите, проведоха практическо изготвяне на синоптични наблюдения и сведения.