Служители от Второ РУ Плевен предотвратиха десет опита за телефонни измами!

Парите са поискани от мним полицейски инспектор

На среща с обществеността присъстваха над 50 жители в пенсионерски клуб на булевард "Данаил Попов" в Плевен, информират от МВР. След подадени сигнали, че са им били искани пари по телефона от представящи се за полицейски инспектори, гражданите са били изрично предупредени, че става дума за измама. В случая е бил използван най-популярният сценарий напоследък – измамниците се представят за служители на полицията, които работят за залавянето на телефонни мошеници. Под този предтекст искат най-вече от възрастни хора да изхвърлят пари от терасата, като обещават да върнат сумите след приключване на операцията.

Над 10 са регистрираните в полицията в Плевен опити за телефонни измами само за последната седмица, и всички те са предотвратени от служители на сектор "Охранителна полиция" при Второ РУ Плевен. Парите са поискани от мним полицейски инспектор.

Продължават активните действия на полицията хората да бъдат информирани за този вид престъпления и да не предават в никакъв случай пари на непознати. Важна е ролята на полицейските инспектори, които провеждат срещи с населението с превантивна цел.  Периодично на публични места се разлепват листовки с описание на най-популярните сценарии за измами и съвети какво да предприемат попадналите в такава ситуация. Уведомени са и банковите офиси да се проявява бдителност в случаи, когато възрастни хора теглят големи суми от сметките си.

Криминалистите отново напомнят как да се предпазим от измами 

Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашни телефони на жертвите.  В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип, или като се търси контакт с лица, които имат публикувани обяви с номера за връзка и обявления за покупко-продажба на имоти и МПС. Напоследък много често извършителите  ползват  телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените  разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице.  

Полицията съветва:
- ако бъдете потърсени на домашен, служебен или личен мобилен телефон и схемата на разговора е по указания начин, не предприемайте инициатива да водите разговора. Не разказвайте за Вашия личен живот, приятелско и семейно обкръжение, не се доверявайте;
- незабавно се опитайте да влезете в контакт с вашия близък, за който Ви се представя събеседника;
- опитайте се да потърсите логика в ситуацията. Незабавно се консултирайте с ваши близки и познати, за които считате, че имат по-големи познания по търговски и юридически въпроси;
- под никакъв предлог или повод не давайте пари на непознати лица;
- при съмнение се обадете незабавно на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР, защото само така ще бъде осуетена измамата и ще дадете възможност на разследващите органи да задържат конкретни лица от групата.