Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец

Sлед деянието направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 35-годишен мъж, шофирал с превишена скорост и причинил смърт на пешеходец.

Обвинението срещу Петко Д. е за това, че на 22.05.2017 г. около 08:45 часа на пътен участък в близост до отбивката за картинг-писта гр. Плевен, при управление на лек автомобил „Ситроен“, нарушил правилата за движение по пътищата, като се движил с със скорост 102,52км/ч“ - по-висока от означената 80км/ч. и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец, като след деянието направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия. Престъпление по чл.343а, вр. чл.343, вр. чл.342 от НК.

На 22.05.2017 г. обвиняемият тръгнал с управлявания от него лек автомобил „Ситроен“ от гр. Ловеч за гр. Плевен. Около 08:45 часа бил на пътен участък в близост до отбивката за картинг-писта – гр. Плевен. Често пътувал по този маршрут и познавал пътната обстановка. Независимо, че имало пътен знак В-26 за максимално разрешена скорост 80 км/ч, се движел със скорост 102,52 км/ч. По същото време пострадалият Мартин С. се намирал върху асфалтовата настилка. В момента, в който обвиняемият възприел пресичащия пешеходец на 66,97 метра преди мястото на удара, завъртял кормилото в посока обратно на часовниковата стрелка и предприел ефективно спиране. Въпреки това последвал удар между автомобила и пешеходеца. Незабавно след спирането на автомобила обвиняемият слязъл от него и отишъл при пострадалия, за да му помогне. Въпреки оказаната му неотложна медицинска помощ, човекът починал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.