Младите възрожденци на СУ "Иван Вазов" творят и печелят

Клубът е с отворени врати към всички малки патриоти в училището

Клуб "Млади възрожденци" съществува и работи вече от няколко години в СУ "Иван  Вазов". В него са  включени и ученици от  начален етап, които сами пожелаха да бъдат записани, информират от училището на своя сайт. От миналата учебна година те получиха първите си награди, когато рисуваха на тема 180 години от рождението на Васил Левски. Това бяха малките родолюбиви художници: Катерина Попова, Михаил Иванов, Преслав Йорданов, Венцислав Йотов,  Цвета Караджова и Юлия Цолова. Наградите им бяха връчени от ръководителя на клуб "Млади възрожденци" към СУ „Иван Вазов“  – гр. Плевен г-жа  Биляна Ангелова. Отличените вече си имат ученическа раница с образа на Апостола на свободата, книжка "Ние, младите възрожденци" и грамота за участие.

Днес техните рисунки красят кориците на календара на клуб "Млади възрожденци" към Общобългарския комитет "Васил Левски“.  Имената на децата – победители могат да се прочетат на вътрешната страница. Родители и учители са горди, че ученици от СУ "Иван Вазов" са допринесли с творчеството си  изработването на календара за 2018 година.

А през тази  учебна година малките и големи възпитаници на училището се включиха в дейности, посветени на 140 години от Освобождението на България от турско робство, тъй като през 2018 година ще се отбележи голямото събитие. Във връзка с това участници от вазовския клуб се представиха с изработени Коледни картички на патриотична тематика, придружени с кратък текст в съшия стил. На повечето творби бе изобразена Панорама "Плевенска епопея“, боевете на връх Шипка, героизмът на българското опълчение, освобождаването на София, десантът при Свищов…

Картичките бяха изпратени в Общобългарски комитет "Васил Левски". Най-добрите 18 от всички художествени творби бяха отличени със специална награда – позлатен празничен възпоменателен медал. Един от тях беше и за  най-малкия участник в надпреварата – Александър Пресолски, ученик от 2б клас, който творчески и отговорно бе подходил към темата и се класира на първо място от 348 представени картички. Такъв възпоменателен медал до този момент никой не е получавал. На него имаше изобразено мече с подаръци. Той бе връчен от господин Димитър Митев, директор на училището. Всички се радваха на най-младия съвременен „възрожденец“. Много ученици се бяха включили в този конкурс и техните най-хубави патриотични картички ще получат и втори шанс за класиране в чест на 3 март.

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници тези прекрасни картички ще бъдат изпратени от името на Общобългарския комитет „Васил Левски” и движението „Млади възрожденци” на ръководителите на различни държавни институции, които съдействат и подпомагат дейността на клубовете. Сред тях са Президентството на Република България, Народното събрание, Министерският съвет, Българската Патриаршияь Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Националната художествена галерия, Софийският университет „Св. Климент Охридски”… А картичката на Александър Пресолски бе изпратена от ОБК на Президента на Република България г-н Румен Радев.

Всички участници  от 2- 12 клас от клуб "Млади възрожденци" получиха награда – календар за 2018 година, посветен на Васил Левски и украсен с рисунки на ученици от България, в които има такива клубове. Клубът е с отворени врати към всички малки патриоти в училището.

Нека поздравим най-убедените и смели членове във Вазовския плевенски комитет „Васил Левски“ при клуб „Млади възрожденци“!