Плевен ще получи 1 млн. лева за иновативен център за хората с увреждания

Това заяви социалният министър Зорница Русинова

През следващата година трябва да приключи извеждането на децата от институциите и да се тестват нови модели за грижа, насочени към хората с увреждания. Тези приоритетни социални политики се подкрепят финансово от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Екипът на програмата изпраща 2017 година с усещането, че тя е изключително успешна – без скандали около усвояването на средствата от Европейския социален фонд, като за настоящия програмен период над 80% от средствата вече са програмирани, 48 схеми са в действие, 2000 договора се изпълняват, каза пред "Хоризонт" заместник социалният министър Зорница Русинова, предаде БНР.

"От началото на програмата над 180 хиляди души са получили подкрепа от Европейския социален фонд – това са близо 45 хиляди безработни, които благодарение на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" са започнали работа, над 40 хиляди младежи благодарение на изпълнението на младежката гаранция са започнали първата си работа, преминали са през обучение и през стаж (тоест, едно от най-големите предизвикателства на пазара на труда – младежката безработица, считам, че можем да преодолеем чрез прилагане на програмата), и над 48 хиляди лица с увреждания, или хора, които нямат възможност сами да се обслужват, са получили подкрепата на личен, домашен или социален асистент. Допълването на Европейския социален фонд към националните политики в сферата на труда и социалното включване доказват успешността на европейските средства с наистина големия спад на безработицата, по-активното участие и пълноценното участие на хората от уязвимите целеви групи", поясси Русинова.

Отново в подкрепа на хората с увреждания е най-новата обявена схема за шестте най-големи общини в страната – те ще получат по един милион лева, за да изградят иновативни центрове в подкрепа на хората с увреждания. Общините Плевен, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и София ще имат за задача да усвоят максимално рационално средствата.

"Целта на тези проекти е да създадем истински, интегрирани и модерни центрове, да дадем реална дневна и почасова услуга за хората с увреждания, както и да започнем да развиваме мобилни услуги през тези центрове", посочи Зорница Русинова.

През новата 2018 година друга амбициозна цел е със средствата от Програмата "Човешки ресурси" да приключи извеждането на децата от институциите и настаняването им, така че да ползват модерни социални услуги. "И всъщност затваряне на последните домове за деца, лишени от родителски грижи, както и на останалите ДМСГД (Домовете за медико-социални грижи за деца – бел.ред.), които са в правомощията на Министерството на здравеопазването, като със 74 милиона лева ще подкрепим общините след приключване на инфраструктурните мерки да създадат възможност за коренно различен начин на живот на над 1500 деца", каза Русинова.