Пандизчията, опитал да убие надзирател в плевенския затвор, съди държавата за 500 000 лв.

Рецидивистът завел дело, защото 4 дни бил принуден да удовлетворява естествените си нужди в кофа

Административният съд в Пазарджик е отхвърлил като несъстоятелен иск за 500 000 лв. на убиец-рецидивист, които съди Главна дирекция за изпълнения на наказанията, защото бил настанен за 4 дни в килия с лоши условия, информира 24chasa.bg. 44-годишният Халил Х. е осъден през 2000 г. на доживотен затвор без право на замяна за грабеж, придружен с убийство. Има и втора доживотна присъда за опит за убийство на надзирател в затвора в Плевен. Общо е осъждан 11 пъти за различни престъпления.

През април 2016г. Халил Х. е преместен за 4 дни от затвора в Ловеч, където изтърпява доживотното си наказание, в Пазарджик, Бил призован като свидетел по дело в местния съд. През временния си престой в пазарджишкия затвор той бил затворен в килия в зоната с повишена сигурност, предвид изтърпяването на възможно най-тежката присъда. В килията обаче нямало санитарен възел и течаща вода.

Заради това рецидивистът завел делото срещу държавата, защото бил принуден да удовлетворява естествените си нужди в кофа, в килията. Това, според него, се отразило негативно върху човешкото му достойнство и претърпял "неповторимо унижение", което довело до липса на желание за живот, стрес и безпокойство.

Съдът обаче отхвърлил претенциите на затворника и сметнал, че спрямо него не са допуснати нарушения.

По време на делото станало ясно, че убиецът-рецидивист води около 60 дела срещу държавата, откакто излежава доживотната си присъда. Решението на пазарджишките магистрати може да се обжалва пред ВАС.