РДПБЗН - Плевен: Почиствайте комините си!

Отчита се значително повишаване на броя пожари, възникнали в комини

На територията, обслужвана от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен, се отчита значително повишаване на броя пожари, възникнали в комини. 

На 8 януари  огнеборци от РСПБЗН – Белене и Червен бряг са загасили горящи комини на жилищни сгради в град Белене и в град Червен бряг ж.к."Победа" - пети етаж. Дежурство в Червен бряг е осъществено от екип на РСПБЗН поради силното задимяване във входа и необходимостта от проверка във всеки от апартаментите от 5 етаж до 8 етаж. Няма нанесени щети. Пострадали няма.

Имайки предвид прогнозата за трайно ниски температури, обръщаме внимание на жителите на област Плевен, че почистването и проверката на комините е изключително по-безопасно и евтино в сравнение с алтернативата домът им да бъде обгърнат в пламъци.

Пожарната безопасност при комините често е подценявана и пренебрегвана. Много собственици на жилища смятат, че коминът се използва няколко пъти в годината и неговата проверка и почистване не са приоритет. Пожарите възникват основно от самозапалване на сажди в задръстените комини. Друга част от пожарите са породени от строителна неизправност на комините – нарушена замазка, пукнатини в конструкцията или горими елементи (греди) в непосредствена близост до тях или встроени в тях. При тези произшествия огънят изключително бързо се разпространява на по-горни етажи на сградата или обхваща покрива на цялата къща. Материалните загуби са значителни, евакуацията на хората от помещенията е задължителна, а има и случаи с човешки жертви.

Призовават се гражданите да извършват периодично оглед на комините, да ги почистват от налепи и сажди и да ги замазват, ако имат пукнатини.

От РДПБЗН – Плевен препоръчват използването на отоплителните и нагревателните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики. Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали. Преди да напуснем дома си е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди. Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи.

Необходимо е да се обръща внимание на самотно живеещите възрастни хора и на децата.